Zawody przyszłości:
- Powstają nowe miejsca pracy, takie jak kluby fitness, ośrodki leczenia otyłości, poradnie - wylicza Małgorzata Światowiec, dietetyczka ze Szpitala Specjalistycznego im. Józefa Dietla w Krakowie. - Ludzie coraz bardziej świadomie dbają o swoje zdrowie. Z pomocy dietetyka korzystają również osoby chorujące na cukrzycę, których w naszym społeczeństwie przybywa.
Jak zostać dietetykiem? Bardzo ważne jest w tym przypadku wykształcenie. Można wybrać studia o odpowiedniej specjalności w akademiach medycznych bądź ukończyć technikum, szkołę policealną czy dwuletnie studium. Na niektórych kierunkach prowadzone są też zajęcia z przedmiotu o nazwie dietetyka. Na przykład Akademia Rolnicza na Wydziale Technologii Żywności realizuje kierunek technologia żywności i żywienie człowieka. Do wyboru są trzy specjalności: technologia żywności, żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Od października 2008 roku będzie też można studiować na kierunku towaroznawstwo ze specjalnością towaroznawstwo żywności.
Zarówno na studiach stacjonarnych, jak i niestacjonarnych, organizowany jest konkurs świadectw maturalnych. Pod uwagę brane są wyniki z języka polskiego i obcego oraz z wybranego przedmiotu ścisłego: matematyki, biologii, fizyki z astronomią lub chemii.
- Przez pierwsze dwa lata mamy przedmioty ogólne: jest między innymi chemia, fizyka, matematyka. Od trzeciego roku pojawiają się takie przedmioty, jak higiena żywienia, higiena i toksykologia oraz dietetyka. Wtedy też mamy praktyki w szpitalach i zakładach gastronomicznych - mówi Natalia, studentka IV roku żywienia człowieka w krakowskiej Akademii Rolniczej.
Jak w każdym zawodzie, bardzo ważna jest praktyka. Warto jeszcze podczas nauki zapoznać się z realiami pracy np. w szpitalu, by później czuć się do niej lepiej przygotowanym.
Absolwenci znajdują zatrudnienie głównie w zakładach przemysłu spożywczego, ale też w szkolnictwie, np. w technikach gastronomicznych oraz w zakładach żywienia zbiorowego.
- Do naszych zadań należy układanie jadłospisu. W szpitalu zajmujemy się też podawaniem pacjentom posiłków i napojów. Musimy również wyedukować chorego na temat tego, co może jeść, a czego nie, jaką dietę musi stosować osoba cierpiąca na cukrzycę - opowiada Małgorzata Światowiec.
W pracy dietetyka, oprócz wiedzy i kompetencji specjalistycznych, liczą się również predyspozycje osobowościowe. Czasem trzeba też pełnić rolę psychologa i doradcy, porozmawiać z pacjentem, wysłuchać jego historii.
- _Ta praca nie polega na siedzeniu za biurkiem. Cały czas coś się dzieje. Wykonywanie tego zawodu daje dużo satysfakcji, bo można zobaczyć efekty pracy i pomagać innym ludziom - _mówi Małgorzata Światowiec. KATARZYNA KLIMEK
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?