Fot. Ingimage
1. Zdrowe serce
Pozytywne działanie ryb na układ krwionośny to przede wszystkim zasługa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega–3). Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, przez co wspomagają profilaktykę i leczenie miażdżycy oraz zapobiegają udarom mózgu.
2. Profilaktyka nowotworowa
Witaminy A, D i E zawarte w rybach zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, które naukowcy wiążą z powstawaniem komórek nowotworowych. Także kwasy omega–3 mają swój udział w profilaktyce nowotworowej. U mężczyzn najprawdopodobniej powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych prostaty, a u kobiet piersi.
3. Walcz z osteoporozą
Dieta bogata w ryby dostarcza odpowiednich dawek wapnia, fosforu i witaminy D – niezbędnych do budowania mocnych i zdrowych kości.
4. Dla ducha
Kwasy omega–3 poprawiają przewodzenie włókien nerwowych w mózgu i podnoszą poziom serotoniny, czyli hormon zadowolenia. Dzięki diecie złożonej z ryby mamy duże szanse, by oprzeć się smutkowi i depresji. Osoby starsze jedzące ryby rzadziej zapadają również na chorobę Alzheimera – wielonienasycone kwasy tłuszczowe regenerują komórki nerwowe.
5. Przeciw anemii
W procesie tworzenia się nowych czerwonych krwinek biorą udział witamina B 12 (ryby morskie) i żelazo (śledzie). Dzięki temu zapewniamy sobie odpowiednie dotlenienie organizmu i zapobiegamy osłabieniom.
CZYTAJ DALEJ >>R E K L A M A
Fot. Ingimage
6. Astma
Według naukowców z Cambridge University regularne spożywanie ryb prawdopodobnie zmniejsza ryzyko wystąpienia i łagodzi objawy astmy.
7. Łuszczyca
Odpowiednia dieta zawierająca duże ilości tłustych ryb, może łagodzić objawy choroby.
8. Dla dzieci
Kwasy omega–3, witaminy z grupy B oraz jod potrzebne są do rozwoju układu nerwowego dziecka, co więcej, wpływają także na rozwój jego zmysłu wzroku. Dzieci jedzące sporo ryb są także spokojniejsze i nie mają problemów z koncentracją.
9. Uspokój tarczycę
Ryby morskie to skarbnica jodu – pierwiastka odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
10. Palisz? Jedz ryby!
Palenie powoduje, że naczynia krwionośne stają się kruche i nie mogą się dostatecznie rozszerzać przy przepływie krwi. Ryby zawierają taurynę, aminokwas przywracający elastyczność naczyniom krwionośnym. (DD)
R E K L A M A
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?