MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść ryby?

Redakcja

Fot. Ingimage

1. Zdrowe serce

Pozytywne działanie ryb na układ krwionośny to przede wszystkim zasługa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega–3). Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, przez co wspomagają profilaktykę i leczenie miażdżycy oraz zapobiegają udarom mózgu.

2. Profilaktyka nowotworowa

Witaminy A, D i E zawarte w rybach zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, które naukowcy wiążą z powstawaniem komórek nowotworowych. Także kwasy omega–3 mają swój udział w profilaktyce nowotworowej. U mężczyzn najprawdopodobniej powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych prostaty, a u kobiet piersi.

3. Walcz z osteoporozą

Dieta bogata w ryby dostarcza odpowiednich dawek wapnia, fosforu i witaminy D – niezbędnych do budowania mocnych i zdrowych kości.

4. Dla ducha

Kwasy omega–3 poprawiają przewodzenie włókien nerwowych w mózgu i podnoszą poziom serotoniny, czyli hormon zadowolenia. Dzięki diecie złożonej z ryby mamy duże szanse, by oprzeć się smutkowi i depresji. Osoby starsze jedzące ryby rzadziej zapadają również na chorobę Alzheimera – wielonienasycone kwasy tłuszczowe regenerują komórki nerwowe.

5. Przeciw anemii

W procesie tworzenia się nowych czerwonych krwinek biorą udział witamina B 12 (ryby morskie) i żelazo (śledzie). Dzięki temu zapewniamy sobie odpowiednie dotlenienie organizmu i zapobiegamy osłabieniom.

CZYTAJ DALEJ >>
R E K L A M A

Fot. Ingimage

6. Astma

Według naukowców z Cambridge University regularne spożywanie ryb prawdopodobnie zmniejsza ryzyko wystąpienia i łagodzi objawy astmy.

7. Łuszczyca

Odpowiednia dieta zawierająca duże ilości tłustych ryb, może łagodzić objawy choroby.

8. Dla dzieci

Kwasy omega–3, witaminy z grupy B oraz jod potrzebne są do rozwoju układu nerwowego dziecka, co więcej, wpływają także na rozwój jego zmysłu wzroku. Dzieci jedzące sporo ryb są także spokojniejsze i nie mają problemów z koncentracją.

9. Uspokój tarczycę

Ryby morskie to skarbnica jodu – pierwiastka odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

10. Palisz? Jedz ryby!

Palenie powoduje, że naczynia krwionośne stają się kruche i nie mogą się dostatecznie rozszerzać przy przepływie krwi. Ryby zawierają taurynę, aminokwas przywracający elastyczność naczyniom krwionośnym. (DD)

R E K L A M A

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski