Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dynia smażona a' la marmolada

Grzegorz Tabasz
Przejeżdżałem przez dyniową plantację. Wielkie, pomarańczowe kule rolnicy układali w widoczne z oddali piramidy. U nas dynia kojarzona jest głównie z importowanym, halloweenowym obyczajem.

Szkoda, gdyż dynia jest owocem starożytnym i bardzo zacnym. Mieszkańcy obydwu Ameryk zaczęli uprawę dyni przynajmniej 10 000 lat temu. Wyhodowali liczne odmiany zaś Europejczycy poznali dynie ledwo pięć wieków temu. Od tej pory pyszny owoc (czy może raczej warzywo), doczekał się wielu kuchennych zastosowań. Choćby zupa z dyni albo dynia marynowana w occie.

Osobiście polecam dynię smażoną a la marmolada. Owoc przecinamy na dwie połowy. Wydłubujemy włóknistą zawartość I oddzielamy nasiona. Płaskie nasiona to inny fragment dyniowych rozkoszy. Grubą łupinę kroimy w drobną kostkę. Najtrudniej oddzielić twardą skórkę, ale efekt końcowy wart jest poświęceń. Surowiec wrzucamy do żaroodpornego naczynia i smażymy w piekarniku przez kilka godzin. Na końcu doprawiamy do ulubionej słodkości cukrem trzcinowym (choć nie jest to konieczne), zaś aromat i smak można wzmocnić kilkoma roztartym goździkami i sokiem z cytryny. Pycha! Świetna do kanapek i jako nadzienie do wypieków.

Byłbym zapomniał: smażona dynia po pasteryzacji w słoiku długo utrzymuje smak, zapach i barwę. Wracając do Halloween: skoro Europejczycy poznali dynię dopiero pięć wieków temu, jakim sposobem awansowała na jeden z głównych symboli obyczaju o prastarych, celtyckich jeszcze korzeniach?

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski