Podczas festiwalu wystąpiły na scenie gdowskie grupy zespół ludowy Mali Gdowianie, chór Tutte le Corde oraz Kapela Gdowska. Były też prezentacje w wykonaniu grupy Hamernik z Nowej Huty i zespołu ludowego z Lublina, a na finał koncertował Mateusz Ziółko.
Nie zabrakło stoisk z wyrobami tradycyjnymi i rękodziełem oraz wystawy sprzętu rolniczego. Była okazja sprawdzenia swych umiejętności w „dojeniu krowy” czy młóceniu zboża przy pomocy dawnej młockarni.
Podpłomyk z cebulką to smakołyk wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycja pieczenia podpłomyka jest kultywowana przede wszystkim w Niegowici koło Gdowa. To właśnie podpłomyk plebański był przysmakiem Jana Pawła II, który pod koniec lat 50-tych przebywał tam – jako wikary - na swej pierwszej parafii.
Niegowickie podpłomyki od zawsze wyróżniały się tym, że smarowano je naturalnym, wiejskim masłem i posypywano cebulą. Niezwykły smak i aromat tego produktu tradycyjnego daje m.in. jego wypiekanie w piecu chlebowym, opalanym drzewem sosnowym oraz składniki użyte do produkcji podpłomyka, który do dziś jest rarytasem zarówno dla mieszkańców, jak i dla przyjezdnych.
Patronat medialny nad III Festiwalem Podpłomyka Plebańskiego sprawował m.in. „Dziennik Polski”.
- Co zjeść, podróżując po Małopolsce? Oto regionalne przysmaki!
- Relaksujący weekend? Tylko na termach. Oto najlepsze baseny w Małopolsce!
- Wieliczka. Wracają niedzielne kursy autobusów. Jedna linia do likwidacji
- Miodobranie 2021 w Wieliczce. Słodki czas w centrum miasta [ZDJĘCIA]
- Będą nowe połączenia MPK do Krakowa: dla Niepołomic i Wieliczki
- Pociągi nie dojadą z Krakowa do Wieliczki. Szykują się duże zmiany
Los polskich rodzin w obliczu inflacji
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?