MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Trzy puchary krajowe rozstrzygnięte. Triumf szczególnie ważny dla Czerwonych Diabłów

Trzy puchary krajowe rozstrzygnięte. Triumf szczególnie ważny dla Czerwonych Diabłów

Zespół Piękni i Młodzi porwał publiczność w Wielichowie do wspólnej zabawy!

Zespół Piękni i Młodzi porwał publiczność w Wielichowie do wspólnej zabawy!

Polecamy

Szukasz relaksu na urlopie? Lepiej unikaj tych stresujących atrakcji!

Szukasz relaksu na urlopie? Lepiej unikaj tych stresujących atrakcji!

Obrzęki, wysypka, swędzenie? Tak organizm ostrzega, że poważnie choruje

Obrzęki, wysypka, swędzenie? Tak organizm ostrzega, że poważnie choruje

SP Wierzchosławice po raz drugi najlepsza w Pucharze Tymbarku w Małopolsce

SP Wierzchosławice po raz drugi najlepsza w Pucharze Tymbarku w Małopolsce