Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka z chrzanem na świątecznym stole

(DD)
Według WHO możemy zjadać nawet 10 jajek na tydzień
Według WHO możemy zjadać nawet 10 jajek na tydzień Dariusz Gdesz
Odżywianie. Jajko to skarbnica składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi.

Jajko to symbol życia i najbardziej charakterystyczny akcent wielkanocnego stołu. W ciągu roku zjadamy blisko 150 jajek, a w czasie świąt zapewne znacznie więcej niż na co dzień.

Ile powinniśmy ich spożywać? Jakie właściwości wykazują dla naszego zdrowia i czy zawierają tłuszcze? Na te i inne pytania odpowiada ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dietetyk Ewa Kurowska.

Co kryje skorupka?

Jedno duże jajko to skarbnica składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Substancje odżywcze zawarte w jajku mogą wzmacniać kondycję i uzupełniać dietę w niezbędne składniki. Jaja są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Spożycie jednego jajka uzupełnia ok. 25 proc. zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik.

Według międzynarodowych organizacji żywieniowych (FAO/WHO), białko jaja jest międzynarodowym wzorcem żywieniowym białka ze względu na skład i proporcję zawartych w nim aminokwasów. Ponadto jajko jest źródłem niemal wszystkich witamin, z wyjątkiem witaminy C. To doskonałe źródło witamin A, E i D oraz luteiny, która pozytywnie wpływa na ludzki wzrok.

Czy zawiera tłuszcz?

Jedno jajo zawiera ok. 10 proc. tłuszczu, jednak w korzystnym dla człowieka składzie. Proporcje zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do tłuszczów nasyconych wynoszą w jajku 2:1, co sprawia, że nie musimy obawiać się wysokiej zawartości cholesterolu - jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w utrzymaniu jego prawidłowego stężenia we krwi oraz mają korzystny wpływ na układ krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe dodatkowo sprzyjają wchłanianiu niezbędnych witamin i minerałów do organizmu.

Ile jajek na tydzień?

W odpowiedzi na to pytanie idealnie sprawdza się zasada „egg every day is OK”. Według Światowej Organizacji Zdrowia, bez obawy o swoje zdrowie możemy zjadać nawet 10 jajek tygodniowo (wliczając w to także jajko zawarte w ciastach, makaronach, itp.). Wielu z nas w ciągu tygodnia często pomija spożywanie jaj w czystej postaci, dlatego kilka dodatkowych sztuk w czasie świąt nikomu nie zaszkodzi.

Jedno jajko zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Osoby, które w okresie świątecznym obawiają się nadwyżki kalorii, nie powinny spożywać jajek z majonezem, ale zamienić ten dodatek na jogurt naturalny lub pastę z awokado. Ostatni z wymienionych składników jest dodatkowo idealnym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3.

Nie tylko na twardo

Wiadomo, że w czasie świąt zjadamy zazwyczaj jaja na twardo (koniecznie z chrzanem - wpływa korzystnie na trawienie i podnosi strawność pokarmów; wartości odżywcze chrzanu również są nie do pogardzenia: trochę białka, sporo wapnia i żelaza, ale przede wszystkim witamina C), jeżeli jednak mamy ochotę na jajecznicę lub jajko sadzone, pamiętajmy, aby smażyć je krótko, na odrobinie oleju rzepakowego lub wysokiej jakości margarynie. Pamiętajmy, że każda obróbka termiczna wpływa na utratę części składników odżywczych. Aby ograniczać ten proces, spożywajmy jaja gotowane w taki sposób, by skorupka nie pękła w czasie podgrzewania - chroni ona bowiem cenne wnętrze jajka przed przegrzaniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski