Jak zrobić kompot z jabłek? Zobacz przepis na napój jak z PRL-u. Taki kompot gotowały nasze mamy i babcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W sezonie kompot z jabłek można przygotować z innymi owocami. Świetnie smakuje napój ugotowany razem z morelami.
W sezonie kompot z jabłek można przygotować z innymi owocami. Świetnie smakuje napój ugotowany razem z morelami. Angelika Mostova/Getty Images
Kompot z jabłek to tradycyjny domowy napój, który gasi pragnienie. W lecie można podawać go na zimno z listkami mięty, a jesienią i zimą sprawdzi się jako rodzaj bezalkoholowego grzańca. Do kompotu z jabłek warto dodać korzenne przyprawy, aby wzmocnić jego aromat. Podpowiadamy, jak zrobić kompot z jabłek na zimę.

W skrócie

Przygotowując domowy kompot z jabłek, warto sięgać po twarde owoce, które po ugotowaniu nabierają smaku. W kompocie z jabłek można też uwzględnić inne sezonowe produkty, np.: gruszki, dynię, rabarbar czy śliwki, by dopasować jego smak do swojego gustu. Zobacz, jak zrobić pyszny i aromatyczny kompot jabłkowy.

Kompot z jabłek – przepis na pyszny napój

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 500 g jabłek,
  • 100 g cukru,
  • 3 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • skórka z 1 pomarańczy bio,
  • 1 laska wanilii.

Jak ugotować kompot z jabłek?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zagotować wodę z cukrem w garnku o grubym dnie i dodać do niej przyprawy.
  2. Następnie jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody z cynamonem, goździkami i skórką pomarańczy.
  3. Kompot gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Jabłka powinny zachować swój kształt. Kompot z jabłek świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Jak zrobić kompot z jabłek do słoików?

Według przepisu zawartego w książce „Obiady u Kowalskich” autorstwa Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1987 roku kompoty pasteryzowane należy zrobić z obgotowanych owoców i oddzielnie przygotować syrop cukrowy.

Zalewa kompotowa wykonana jest z 200-500 g cukru na 1 l wody. Do każdego słoika warto dodać kawałek pokrojonego strączka wanilii i 3-4 goździki.

Jadwiga Kłossowska polecała przygotować owoce jak w przepisie na kompot z jabłek, a następnie zblanszować, czyli obgotować przez maksimum 3 minuty, kładąc je na wrzątek wymieszany z 10 g kwasku cytrynowego. W drugim rondelku autorka polecała ugotować syrop cukrowy z wanilią i goździkami.

Zobacz także: Jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem w piekarniku?

Zblanszowane owoce należy umieszczać w słoikach typu twist. Potem trzeba wlać syrop do słoika, pozostawiając około 3 cm przestrzeni. Na koniec słoik trzeba zakręcić pokrywką. Kompot z jabłek na zimę należy pasteryzować w garnku przez około 25 minut. Na koniec słoiki należy odstawić do wystudzenia.

Mamy nadzieję, że taki kompot z jabłek będzie stanowił zdrową przekąskę na jesienny i zimowy podwieczorek.

Suszarki do warzyw i owoców

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Appetissant EKD004

125,93 zł81,50 zł-35%

kup najtaniej

Berdsen

Berdsen Suszarka spożywcza do grzybów i owoców 400W 10L

260,99 zł179,00 zł-31%

kup najtaniej

Niewiadów

NIEWIADÓW 970.01 PP

179,00 zł165,74 zł-7%

kup najtaniej

Niewiadów

Niewiadów 972.02

193,55 zł189,98 zł

kup najtaniej

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł

kup najtaniej

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Jak zrobić kompot z jabłek? Zobacz przepis na napój jak z PRL-u. Taki kompot gotowały nasze mamy i babcie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie