Dane pochodziły od ponad 254 tys. uczestników, których obserwowano przez 14 lat. Wnioski? Ludzie stosujący dietę wysokobiałkową, obfitującą zwłaszcza w białko ryb, rzadziej zapadają na udary mózgu. Badanie pokazało, że osoby z najwyższym udziałem białka w diecie były o 20 proc. mniej narażone na udar mózgu niż osoby spożywające najmniej białka.
Po uwzględnieniu innych czynników ryzyka, jak palenie i wysoki poziom cholesterolu, badacze wyliczyli, że każde dodatkowe 20 g białka dziennie, obniża ryzyko udaru o 26 proc. – Ilość białka, która wystarcza, aby zmniejszyć ryzyko udaru nie jest duża; to 20 g dziennie – mówi badacz.
– Jeżeli spożycie białka u każdego z nas utrzymywałoby się na tym poziomie, można by zapobiec ponad 1,4 mln zgonów spowodowanych udarami mózgu rocznie i ograniczyć niepełnosprawność będącą wynikiem tego schorzenia. Liu podkreśla, że analiza nie uwzględnia zwiększonego spożycia czerwonego mięsa, które też jest czynnikiem ryzyka udaru. Białko, o którym mowa, pochodzi głównie z mięsa ryb.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?