5 z 7
Poprzednie
Następne
Kalafior. 6 pomysłów na dania z kalafiorem naszych Czytelników [PRZEPISY]
Pieczony kalafior na ostro Andżeliki Knop
Składniki
główka kalafiora
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka czosnku w proszku
szczypta mielonego kminku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta pieprzu
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Kalafior podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby był al dente. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce wymieszać oliwę z przyprawami, dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30. minut. Podawać z sosem czosnkowym lub dowolnymi dodatkami.