Jej organizatorami była Komisja Planowania i Inicjatyw Społecznych w Radzie Gminy Kocmyrzów-Luborzyca: przewodnicząca Łucja Nagacz oraz Katarzyna Konewecka-Hołój i Michał Gomółka.
Jedną z części składowych tej akcji było przygotowanie własnego przepisu na zdrową potrawę. Uczniowie pokazali, że zdrowe mogą być nie tylko sałatki i koktajle, ale także zupy, a nawet ciasta.
Nagrodzeni uczniowie i ich potrawy to:
I miejsce ex aequo: Nikola Szczałba (Szkoła Podstawowa Kocmyrzów I) za ciasto z malinami oraz Julia Gałązka (Szkoła Podstawowa Kocmyrzów I) za sandacza Julki.
II miejsce ex aequo: Emilia Hołój (Szkoła Podstawowa Kocmyrzów I) za sałatkę kolorowe zdrowie i Natalia Sowa (Szkoła Podstawowa Kocmyrzów I) za koktajl.
III miejsce ex aequo: Dawid Gadzinowski (Szkoła Podstawowa w Goszczy) za barszcz ukraiński i Mikołaj Wnęk (Szkoła Podstawowa w Maciejowicach) za koktajl bomba witaminowa.
Przepisy zwycięzców konkursu na najzdrowszą potrawę w ramach akcji Zdrowożercy
Ciasto z malinami Nikoli Szczałby ze Szkoły Podstawowej Kocmyrzów I
Ciasto jest zdrowie, bo nie zawiera cukru i tłuszczu.
Składniki
- mąka orkiszowa (2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- jajka (2)
- mleko 1,5 proc. (1,5 szklanki)
- gorzkie kakao (4 łyżki)
- jabłko (1)
- banan (1)
- suszone morele (0,75 g)
- suszone daktyle (0,75 g)
- świeże maliny (1 kubek)
Przygotowanie
Daktyle i morele namoczyć w mleku, dodać banana i jabłko. Zmiksować wszystko, dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Wymieszać składniki suche: make proszek do pieczenia i kakao. Połączyć składniki suche i mokre.
Wąską brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać połowę ciasta, połowę malin, resztę ciasta i na wierzch wyłożyć resztę malin. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Sandacz Julki Gałązki ze Szkoły Podstawowej Kocmyrzów I
Składniki
- 400 g polędwicy z sandacza
- 1 kg dyni
- 2 buraki średniej wielkości
- 2 garści jarmużu
- pół pęczka bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 źdźbła trawy cytrynowej
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz gruboziarnisty
Jak to zrobić?
Osuszone liście bazylii wyłożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Tak upieczone liście pokruszyć na pył i już mamy sól bazyliową.
Czas na marynatę do ryby: zmiksować oliwę z oliwek, sól himalajską, pieprz, trawę cytrynową oraz sól bazyliową.
Sandacza nasmarować marynatą i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut.
Następnie obrać dynię z skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Upieczoną zmiksować, dodać miód i sok z cytryny - mamy pure.
Czipsy z buraków - umyć buraki, zawinąć w folię aluminiową i piec całe do uzyskania miękkości, pokroić w kostkę.
Umyć jarmuż, skropić oliwa i piec w temperaturze 170 stopni, aż będzie chrupiący. Na dyniowym pure ułożyć sandacza, dodać buraki i jarmuż.
Autorka: Barbara Ciryt
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?