MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików

Redakcja
W powietrzu występuje głównie pyłek roślin zielnych i zarodniki grzybów. Stężenie pyłku traw jest niskie, podobnie jak stężenie pyłku babki i szczawiu oraz bylicy. Natomiast stężenie pyłku pokrzywy jest nadal średnie. Występują pojedyncze ziarna pyłku ambrozji. Stężenie zarodników Cladosporium i Alternaria jest średnie.

Kraków

Osoby uczulone na alergeny pyłku bylicy powinny stosować się do zaleceń lekarskich, w szczególności dbać o płukanie nosa, gardła i spojówki oka po powrocie z zewnątrz do pomieszczeń oraz unikać pokarmów, które mogą wywoływać objawy alergii krzyżowej, w tym surowych warzyw i owoców, jak: seler, marchew, papryka, kminek, rumianek, melon, koper, słonecznik, przyprawy, banan, miód.

(AG)

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski