Kraków
Osoby uczulone na alergeny pyłku bylicy powinny stosować się do zaleceń lekarskich, w szczególności dbać o płukanie nosa, gardła i spojówki oka po powrocie z zewnątrz do pomieszczeń oraz unikać pokarmów, które mogą wywoływać objawy alergii krzyżowej, w tym surowych warzyw i owoców, jak: seler, marchew, papryka, kminek, rumianek, melon, koper, słonecznik, przyprawy, banan, miód.
(AG)
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?