Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Lekka zupa krem z kalafiora na obiad. Wypróbuj przepis na przysmak w wersji fit. Idealne danie do chrupiących grzanek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pożywna zupa krem z kalafiora może być zrobiona na bazie mleka kokosowego.
Pożywna zupa krem z kalafiora może być zrobiona na bazie mleka kokosowego. Getty Images/Irina Taskova/zdjęcie ilustracyjne
Delikatna zupa krem z kalafiora to danie nie tylko dla osób dbających o szczupłą figurę. Kalafior jest niskokalorycznym warzywem i z odpowiednimi dodatkami stanie się lekkostrawną zupą dla całej rodziny. Ważne, aby dodać zioła i przyprawy, które wspierają trawienie i nadają wyrazistego smaku. Zobacz przepis na lekkostrawną zupę krem z kalafiora.

W skrócie

Pyszna zupa krem z kalafiora to znakomite danie, które pozwala cieszyć się wyjątkowym aromatem dzięki użyciu suszonego tymianku. Pyszny krem z kalafiora wystarczy zmiksować przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę. Gęstą zupę krem z kalafiora warto rozrzedzić rosołem np.: pozostałym z niedzielnego obiadu. Domową zupę krem z kalafiora można także doprawić mieszanką przypraw curry, odrobiną kurkumy lub ziołami prowansalskimi.

Lekka zupa krem z kalafiora na obiad – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 5 g tymianku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić lekką zupę krem z kalafiora?

Przygotowanie:

  1. Kalafiora należy umyć i rozdzielić na różyczki.
  2. Cebulę i czosnek należy umyć, obrać z łupin i posiekać na drobną kostkę.
  3. Następnie należy rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Do garnka trzeba dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć je przez około 5 minut, aż zmiękną i staną się lekko złociste.
  4. Kalafiora podzielonego na różyczki należy pokroić na ćwiartki i dodać do garnka.
  5. Składniki należy przyprawić łyżeczką suszonego tymianku.
  6. Wszystkie składniki na zupę krem należy wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut.
  7. Następnie warzywa należy zalać wodą lub bulionem warzywnym. Płyn powinien w całości przykryć kalafiora. Następnie trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Składniki zupy krem z kalafiora należy zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Kalafior powinien być miękki.
  9. Na koniec warzywa należy zmiksować przy pomocy blendera ręcznego na gładką zupę krem o jednorodnej konsystencji.
  10. Zupa krem z kalafiora będzie bardziej kremowa, gdy zostanie zaprawiona mlekiem kokosowym.
  11. Lekką zupę krem z kalafiora można umieścić ponownie na kuchence i podgrzać, jeśli mleczko kokosowe było prosto z lodówki.

Sposób podania zupy krem z kalafiora

Domowa zupa krem z kalafiora świetnie smakuje podana z posiekaną natką pietruszki lub koperku. Danie można podać z grzankami czosnkowymi podsmażonymi na oliwie na złoty kolor. Jeżeli chcecie podkreślić orientalny smak zupy to przed zalaniem wodą lub bulionem można przesmażyć je z odrobiną kminu rzymskiego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lekka zupa krem z kalafiora na obiad. Wypróbuj przepis na przysmak w wersji fit. Idealne danie do chrupiących grzanek - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski