Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maj żółtymi majami stoi

Grzegorz Tabasz
Przyroda. Mam za mało miejsca, by wymienić choćby najciekawsze zastosowania mniszka lekarskiego, jak fachowo nazywa się roślina.

Jadalne są liście, korzenie i kwiaty. W postaci sałatek, herbatek czy soku ze świeżych korzeni. Byle zdążyć przed kwitnieniem, bo wówczas nabiera goryczki. U nas to żaden problem.

Starczy wycieczka w góry, gdzie im wyżej tym bliżej zimy. Na szczytach beskidzkich gór znajdziecie jeszcze kwitnące podbiały. Podobne do mniszka, ale na razie bez liści.

Od kilku lat preparaty z mniszka są testowane w laboratoriach poważnych koncernów farmaceutycznych jako lek na niektóre nowotwory. Póki co, polecam prosty przepis na syrop z kwiatów. Szklanka cukru, trzy razy tyle świeżych kwiatów i słoik. Żółtawy syrop znakomicie koi przeziębienia.

I smakuje prawie jak mniszkowy miód, na który w tym roku nie ma co liczyć. Przy takiej aurze żadna pszczoła nawet nie wystawi nosa z ula. Mniszek ma wielu fanów. Francuzi wyhodowali liściowe odmiany na sałatkę. W Szwecji mają mniszki o białych kwiatach. Białe maje? Nigdy w życiu!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski