Od wczesnego popołudnia na miejskim Rynku można było zapoznać się z ofertą przygotowana przez ponad 20 wystawców proszowickiego wydania festiwalu. Swoje produkty oferowały małopolskie pasieki, firmy wędliniarskie, gospodarstwa agroturystyczne, tłocznia owoców itp. Kulinarnego honoru gospodarzy broniły panie z dziesięciu kół gospodyń, działających na terenie gminy. Wszystkie doskonale przygotowane zarówno pod względem wyglądu swojego (efektowne stroje) i stoiska, jak i prezentowanej oferty. Przygotowały dania obiadowe, ciasta, napoje, wędliny itp. Każde z kół przygotowały też jedną potrawę, która brała udział w kulinarnym konkursie.
Propozycje były bardzo różnorodne, ale komisja konkursowa najwyżej oceniła rosół z kołdunami zgłoszony przez KGW z Łaganowa. Zapytane o to, kto jest główną autorką potrawy odparły zgodnie:
- To nasze wspólne dzieło.
Druga nagroda trafiła do KGW w Szklanej za pierogi z białym serem i miętą.
- Robimy mnóstwo przetworów z wykorzystaniem ziół. A że lato było upalne, szukałyśmy czegoś odpowiedniego na taką pogodę. Stąd biały ser, który jest sycący i mięta, która daje orzeźwienie. W ten sposób powstało ciekawe połączenie, które syci i orzeźwia – tłumaczy autorka potrawy Regina Musiał.
KGW Klimontów przygotowało klimontowską pieczonkę w kapuście z zestawem surówek.
- Kiedyś taką pieczonkę przygotowywało się na ognisku. Ja postanowiłam zrobić z tego danie, które można serwować na stole – mówi Leokadia Skoczyńska. Pomysł okazał się dobry, bo przyniósł miejsce na trzecim stopniu kulinarnego podium.
Wyróżnienia w konkursie zdobyły panie z Ostrowa, które postawiły na zrazy wołowe z czerwoną kapustą na puree ziemniaczanym oraz KGW Szczytniki Kolonia za żeberka zapiekane w kiszonej kapuście.
Na nagrody za wkład pracy włożony w przygotowania zasłużyły jednak wszystkie koła. Na stoisku KGW z Kościelca królował kurdybanek.
– Bluszczyk kurdybanek to zioło o dużych właściwościach leczniczych i odkażających. Naszym daniem konkursowym są pierogi z kurdybankiem i białym serem – mówi Marta Mzyk.
Na stoisku KGW Bobin można było spróbować smalcu z bobem z dodatkiem oleju z pestek winogron autorstwa Wioletty Kosiby, a z kolei KGW Czajęczyce przygotowało m. in. leczo i moskale z kwasem czosnkowym. Jak zdradza Bożena Śpiecha moskale to placuszki ziemniaczane pieczone na blasze. Tego jak powstało danie konkursowe z Czajęczyc, czyli sos ajvar do potraw z grilla autorka już zdradzić nie chciała. Swoje stoiska i konkursowe propozycje potraw regionalnych przygotowały też panie z Przezwód i Piekar.
W konkursie wystawców wygrały Bochny Bachny za chleb pszenno-żytni na zakwasie, drugie miejsce dla Przetwórstwa Mięsnego Płatek za sopocką wędzoną i trzecie dla Piastrelli za zakwas z buraków. Wyróżnienia otrzymały Tłocznia Owoców Pawłowski za kwiat lipy w soku jabłkowym oraz Gospodarstwo Rolne Róże i spółka za syrop z pigwowca.
W czasie festiwalu pokazy sztuki kulinarnej prezentował Andrzej Polan, były pokazy iluzji, atrakcje dla dzieci, zbiórka pieniędzy na leczenie i rehabilitację chorego chłopca, a na koniec koncert Grubej Ferajny. Głównym organizatorem wydarzenia było województwo małopolskie.
Jak nauczyć dziecko języka obcego - oto porady eksperta
- Są bezcenne i piękne. Małopolska ma ich najwięcej w Polsce! Zobacz!
- Ranking łowisk w Małopolsce. Gdzie na ryby? Wędkowanie w Krakowie i okolicach
- Dwór w Modlnicy w pięknej scenerii. Otworzył bramy dla turystów i mieszkańców
- Zamek Tenczyn z niezwyczajnymi widokami. Bramy znów otwarte dla turystów!
- Nowy sezon na zamku w Dobczycach rozpoczęty. Te atrakcje przyciągają turystów!
- Proszowice 15 lat temu. Zobacz jak zmieniło się miasto. Część II galerii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?