Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na zakupy zabierz z sobą zdrowy rozsądek

Sylwia Nowosińska
Tomasz Bolt/Polskapresse
Dla konsumenta. Kupowanie produktów spożywczych to niełatwe zadanie, zwłaszcza w sezonie owocowo-warzywnym. Zapytaliśmy ekspertki – dietetyczkę i blogerkę kulinarną – co zrobić, aby nie dać się oszukać.

Jakość, a nie marka

Reklamy działają na każdego konsumenta. Ekspertki radzą jednak, aby zachować zdrowy rozsądek. – Na rynku dostępnych jest wiele produktów. Aby wybrać najlepszy, nie kierowałabym się reklamą czy ceną, bo to nie najlepsze wyznaczniki – zauważa dietetyczka Beata Cieślow­ska. Podkreśla, że przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na jakość produktów. Istotny jest więc ich skład.

Czytaj etykiety

Skład produktu powie nam o wiele więcej niż reklama. Dzięki przeczytaniu etykiety unikniemy zakupu gastronomicznego bubla, np. szynki zawierającej tylko 50 procent mięsa. Zapoznając się ze składnikami, można nabrać dystansu do tego, co kupujemy i w porę odłożyć bezwartościowy produkt na półkę.

– Składniki na etykiecie wypisywane są w kolejności od użytego w największej ilości po ten, którego ilości są śladowe. Najlepszy wybór to produkt jak najbardziej naturalny, przygotowany ze składników, których sami byśmy użyli – tłumaczy Beata Cieślowska.

Kupuj na targu

Szukaj miejsc, gdzie masz szansę na bezpośredni kontakt ze sprzedawcą, który chętnie służy radą i odpowie na pytania najbardziej dociekliwego klienta. – Lubię atmosferę małych bazarków. Tam zawsze można sobie uciąć pogawędkę ze sprzedawcą, który zdradzi, jakie produkty są najlepsze, a czasem podpowie nawet całe przepisy – mówi Sylwia Cisowska, autorka bloga kulinarnego „Okolice Palnika”.

Dobre, bo lokalne

Na targach warto szukać produktów sezonowych i lokalnych, najlepiej pochodzących z Małopolski. – Wiadomo, że truskawki kupione w styczniu nie będą tak smaczne i zdrowe jak te czerwcowe. Warzywa, które musiały przejechać pół świata, by do nas dotrzeć, będą miały w sobie sporo substancji, które pozwoliły im przetrwać drogę w dobrej kondycji. Miejmy to na uwadze, robiąc zakupy – podkreśla Sylwia Cisowska.

Pytaj o certyfikat

Produkty lokalne bardzo często posiadają certyfikat. Aby go zdobyć, producent musi przestrzegać zasad takich jak naturalne sposoby konserwacji czy ekologiczne metody upraw lub hodowli. Przechodzi także systematyczne kontrole ze strony jednostki certyfikującej. Podczas zakupów warto zapytać producenta, czy posiada taki dokument.

Unikaj gotowych dań

Posiłek, który wystarczy włożyć na pięć minut do mikrofalówki, na pewno nie będzie wartościowy. – Potrzeba znacznie więcej czasu i pieniędzy, by samemu przygotować równie sycący, a na pewno smaczniejszy i zdrowszy obiad – zaznacza Sylwia Cisowska.

Napisz do autora:
[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski