Kilka dni temu dostałem papierową torbę z kilogramem świeżych kasztanów. Zebrane tuż przed śnieżycami czekały w lodówce na swój czas. Jak poznać jadalne kasztany? Po pierwsze osłona jadalnych owoców ma długie i miękkie kolce. Po drugie dojrzewa w październiku, a po trzecie owoce brązowej barwy mają na białym oczy resztki kwiatowego słupka w postaci pęku włókienek.
Ucztę, o której na końcu, zawdzięczam ociepleniu klimatu. Wcześniej drzewa w naszych warunkach co najwyżej wytrzymywał surowe zimy, zaś owoce zwykle nie dojrzewały. Moje kasztany trafiły na stół w miniony weekend. Wybrałem najprostszy przepis. Wpierw gotowanie przez kwadrans, potem nacinanie owoców na krzyż. Nacięcia zapobiegają głośnemu pękaniu podczas pieczenia przez kilkanaście minut. Gotowe danie było pyszne. I co najważniejsze, nie zawierało owadziego nadzienia.
Kiedyś na ulicznym straganie pod Koloseum kupiłem torebkę pieczonych kasztanów. Co drugi miał wewnątrz ślicznie przyrumienioną pędrakowatą larwę. Wracając do tytułowego cytatu, to Plac Pigalle słynie nie tylko z kasztanów…
- TOP 10: Oto małopolskie miasta singli! Szukasz męża lub żony? Tu masz większe szanse!
- Miłosny horoskop na grudzień 2023! Te znaki zodiaku mają szanse na romans
- Kierowcy nie wiedzą, że to robią i płacą 1500 zł. Mandaty sypią się jak z rękawa
- Te muzea w Krakowie zwiedzisz za darmo! Propozycja na jesienne popołudnie
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?