reklama

Nasza rozmowa. Zbigniew Sanowski: Zaproponowałem, aby reaktywować „kuchnię pokoleń”

Maciej HołujZaktualizowano 
Zbigniew Sanowski
Zbigniew Sanowski For. Archiwum prywatne
Zbigniew Sanowski z Sieprawia uważa, iż nie tylko gospodynie mogą piec i gotować, mogą to także robić ... gospodarze. Wymyślił zatem Koło Gospodyń i Gospodarzy.

WIDEO: Trzy Szybkie

- W eterze krążą informacje o tym jakoby w Sieprawiu powstaje właśnie Koło Gospodyń i … Gospodarzy Wiejskich. O kołach gospodyń słychać wszędzie bo jest ich całe mnóstwo, ale o kole gospodarzy słyszymy po raz pierwszy?
- Potwierdzam informację o powstaniu Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Sieprawiu. Planujemy utworzyć takie koło z siedzibą w budynku sieprawskiej Ochotniczej Straży Pożarne. Do istniejącego już Koła Gospodyń Wiejskich przynależą również mężczyźni, ale bardzo nieformalnie, a my chcemy zmienić ten stan rzeczy i bardzie ich zaktywizować oraz stworzyć formalne warunki do działania. Za tą przesłanką idzie głębsza intencja - aktywizacja środowiska lokalnego skupiającego się do tej pory przy strażnicy OSP w Sieprawiu.

- Kto wpadł na pomysł powstania takiego koła?
- Powiem nieskromnie - Zbigniew Sanowski, czyli ja. Zaproponowałem, aby reaktywować „kuchnię pokoleń” i stworzyć w ten sposób miejsca do spotkań oraz kultywowania tradycji naszej gminy i regionu, zwłaszcza zaś tradycji kulinarnych.

- Skoro tak, to zapytam w ten sposób: kto lub może co natchnęło pana do tego, aby pomysł wcielić w życie?
- To idea czy może myśl, która od samego początku mojej działalności społecznej tliła mi się w głowie. Wreszcie uznałem, że przyszedł odpowiedni czas i miejsce na to, aby ją realizować. Muszę w tym momencie podziękować Zarządowi Ochotniczej Straży Pożarnej w Sieprawiu oraz jej prezesowi Józefowi Suderowi, za to, że nie usłyszałem z ich ust ani jednego słowa sprzeciwu i za to, że kibicowali nam w podjętych działaniach.

- Każda idea czy pomysł, które mają swój początek zaczynają od jakiegoś punktu zaczepienia. Od czego zatem zaczynacie?
- Zaczęliśmy od częściowego wyremontowania pomieszczania kuchennego oraz od odbudowania pieca kaflowego z piecem chlebowym. Takie piece to dzisiaj już wielka rzadkość. Próżno ich szukać po domach. Remont pieca został sfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanie przez społeczność”, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. Beneficjentem otrzymanego grantu jest jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Sieprawiu. Pierwsze spotkanie, jakie zamierzamy odbyć w wyremontowanej kuchni i przy odnowionym piecu poświęcone będzie... ziemniaczanym talarkom, krążkom surowych ziemniaków pieczonych tradycyjnie na blasze pieca chlebowego. Tak kiedyś czyniły nasze babcie, a może nawet jeszcze i mamy. Tematyka następnych spotkań zależeć będzie już od samych zainteresowanych czyli od członków Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich. Nie chcemy się w żaden sposób ograniczać, jeśli chodzi o pomysły i tematykę kolejnych spotkań. Plany na przyszłość są bardzo poważne i zakładają między innymi powstanie centrum przetwórstwa lokalnego.

- Czy cele jakie stawia przed sobą nowo powstałe koło są zgodne z tradycją tego rodzaju organizacji czy może macie pomysł na to, aby wyjść poza tradycję?
- Koncertujemy nasze wysiłki przede wszystkim na tym, aby propagować tradycję i kulturę naszego regionu i przekazywać młodemu pokoleniu ich wartość. W dzisiejszych czasach, co łatwo zauważyć, jest coraz mniej stowarzyszeń czy kół, które przekazują dawne tradycje kolejnym pokoleniom. Nasze koło jest jedną z takich organizacji.

- Czy pana zdaniem młode pokolenie „połknie” haczyk, czy młodzi ludzie są zainteresowani tradycją regionu, w którym żyją, pracują?
- Mam nadzieję, że tak. W przeciwnym razie nie podejmowalibyśmy naszego przedsięwzięcia. Postaramy się zaprezentować tradycję w na tyle atrakcyjny sposób, aby zainteresowała młodych.

Czytaj także

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sokular

NIE!!!!!!! nasza kuchnia pokoleń to recepta na kłopoty ze zdrowiem......tłusta,słodka,ciężka........cholesterolowa-za mało warzyw....w recepturach słonina,smalec,masła,wieprzowina........wszystko TO dla zdrowia trzeba WYELIMINOWAĆ

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3