Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owocowa obfitość

Dominika Wójciak
Latem dojrzałych słońcem owoców i warzyw jest pod dostatkiem, są tak smaczne i skoncentrowane smakiem, że budowanie z nich pysznych posiłków to czysta przyjemność. Dzięki wykorzystaniu sezonowych produktów gotowanie jest także wyjątkowo łatwe i nieskomplikowane.

W kuchni sezonowej nie ma nic gorszego niż przeładowane i przekombinowane danie, w którym zamiast głównego bohatera, czuć tysiąc trudnych do rozszyfrowania smaków i przypraw.

Kluczem do zrozumienia hasła „sezonowy produkt” jest właśnie szacunek dla jego wyjątkowego smaku, z którego pełni można cieszyć się jedynie przez określoną część roku. Dlatego gotując latem, sięgajmy po proste receptury bazujące na kilku składnikach. Starajmy się podkreślić smak wybranych warzyw i owoców tak, by idealnie się uzupełniały i nie konkurowały ze sobą. Szukając inspiracji w kuchniach świata, nie galopujmy za daleko.

Gotujmy jak mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego, wybierajmy trzy, cztery składniki i starajmy się wydobyć z nich pełnię smaku. A co wrzucać do koszyka aktualnie? W samym środku lata mamy pełen wachlarz możliwości!

JAGLANO-TRUSKAWKOWY CREME BRULEE Z MALINAMI

4 porcje

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 szklanki słodkich truskawek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 szklanka świeżych malin
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę wypłucz dokładnie na sicie i przełóż do garnka z głębokim dnem. Dolej mleko i sól i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut, aż kasza będzie bardzo miękka i rozpadająca się. W międzyczasie umyj truskawki. Gorącą kaszę zmiksuj z owocami. Dosłódź do smaku miodem. Gotowy krem powinien mieć gęstą, jednolitą konsystencję.

Kokilki do creme brulee wysmaruj olejem i przełóż do nich jaglany krem. Wygładź powierzchnię łyżką zmoczoną w wodzie i przykryj każdą folią, by na kremie nie utworzyła się twarda skorupka. Przełóż do lodówki na minimum 1-2 godziny.

Deser w lodówce możesz przechowywać do 2 dni. Tuż przed podaniem posyp porcję kremu ½ łyżki brązowego cukru i opal specjalnym palnikiem, tak by na wierzchu utworzyła się charakterystyczna skorupka. Podawaj od razu ze świeżymi malinami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Owocowa obfitość - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski