Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podpowiadamy góralom, jak przygotować rybkę na wigilię [PRZEPISY]

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Zofia Listoś podpowiada nam, jak zrobić pyszne karpie i pstrągi
Zofia Listoś podpowiada nam, jak zrobić pyszne karpie i pstrągi Łukasz Bobek
Rybka na góralskim stole wigilijnym musi być smakowita. Podpowiadamy razem z szefową kuchni, jak najlepiej przyrządzić karpia i pstrąga.

W górach Wigilia kojarzy się nie tylko z karpiem, ale i z pstrągiem. Kłopot w tym, że zazwyczaj podajemy je w ten sam sposób. Istnieje obawa, że może się przez to rybka znudzić.

Co zrobić, żeby w te święta nieco zaskoczyć najbliższych nie tylko atmosferą, ale i niecodziennym smakiem rybnej potrawy? Jak niestandardowo przygotować karpia i pstrąga podpowiada specjalnie dla naszych Czytelników Zofia Listoś, szefowa kuchni w hotelu Mercure Kasprowy w Zakopanem.

Karp w migdałach

Na Podhalu gaździny zazwyczaj podają karpia w dzwonkach z patelni smażonego na oleju.

Ciekawa propozycja to podanie karpia w migdałach. - Przepis jest bardzo prosty, a smak takiego karpia jest zdecydowanie inny. Jest nieco słodki - mówi Zofia Listoś.

Co potrzebujemy: świeżego karpia, klarowane masło, prażone migdały, rozmaryn.

Co robimy: kroimy karpia w tzw. dzwonki. Smażymy je na patelni na klarowanym maśle, do którego dorzucamy kilka gałązek rozmarynu. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię prażone migdały. Karpia, żeby był soczysty, powinniśmy smażyć ok. po 5-7 minut z każdej strony, w zależności od grubości dzwonka.

Karp po żydowsku

Karpia można także podać na zimno. - To tzw. karp po żydowsku. Jest równie smaczną propozycją na wigilijny stół , co karp w migdałach - mówi pani Zosia.

Co potrzebujemy: świeżego karpia, cebulę, migdały, rodzynki, suszone figę i morele, żelatynę, sól i pieprz. Będzie to rybka na słodko.

Co robimy: dzwonki z karpia przez ok. 10 min. gotujemy w wodzie z dodatkiem cebuli, rodzynek, migdałów, a także suszonej figi i moreli (dwa ostatnie składniki są opcjonalne). Gotujemy go przez ok. 6-7 minut. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a następnie żelatynę. Wykładamy całość do brytfanki i odstawiamy w chłodne miejsce, aż stężeje.

Karpia możemy także wyfiletować - tzn. pozbyć się z niego ości, co najlepiej zrobić przy pomocy... pęsetki.

Pstrąg w rydzach

Pstrąg to druga ryba, którą jedzą górale w wigilijny wieczór. -Pstrąga można usmażyć w całości albo zrobić z niego filety. Najlepiej smażyć go na klarowanym maśle z odrobiną oleju. Wtedy on jest o wiele smaczniejszy - mówi nasza szefowa. Pstrąga można zaserwować z rydzami.

Co potrzebujemy: świeżego pstrąga, klarowane masło, olej, rydze, cebulę, czosnek.

Co robimy: pstrąga smażymy na patelni na maśle i oleju, a na osobnej patelni rydze z cebulą i czosnkiem. Gotowymi rydzami posypujemy pstrąga. Tak przygotowany pstrąg zaskoczy i zachwyci naszych gości.

Zupa rybna na święta

W trakcie przygotowywania karpia lub pstrąga, zawsze w kuchni zostanie nam trochę resztek z ryb. Te można wykorzystać i ugotować zupę rybną, którą zaserwujemy w pierwszy dzień świąt.

Co potrzebujemy: resztki ryby (głowa, kręgosłup), filet z ryby, marchew, pietruszka, por, świeży koper, śmietana.

Co robimy: najpierw przez min. dwie godziny na delikatnym ogniu gotujemy wywar z resztek ryb i z warzyw. Potem przecedzamy wywar, gotujemy ponownie i dodajemy pokrojone kawałki fileta z ryby (bez ości), dodajemy świeży koper i przyprawiamy do smaku. Możemy zupę zabielić śmietaną i zaserwować ją w towarzystwie czosnkowej grzanki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Podpowiadamy góralom, jak przygotować rybkę na wigilię [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski