MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pogodzić zdrowie z tradycją

DD
Tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuste i ciężkostrawne potrawy. Specjaliści radzą, jak przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki, tak aby pogodzić zamiłowanie do tradycji i troskę o serce. Ryby na świątecznym stole

Także w wigilię zadbajmy o nasze serca

Tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuste i ciężkostrawne potrawy. Specjaliści radzą, jak przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki, tak aby pogodzić zamiłowanie do tradycji i troskę o serce.

Ryby na świątecznym stole

Należy zwrócić szczególną uwagę na jakość potraw, omijać posiłki takie, jak np. mocno smażone mięsa lub ciężkie, zawiesiste sosy. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału serca lub udaru mózgu. - Zamieńmy więc potrawy obfitujące w nasycone kwasy tłuszczowe na zdrowsze, bogatsze w kwasy nienasycone, takie jak ryby, które chronią serce i wzmacniają układ krążenia, zapobiegając miażdżycy - radzi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory.
Najzdrowsze są ryby morskie: makrela, łosoś, sardynki lub tuńczyk, bogate w tłuszcze omega-3. Należy unikać panierowania, ponieważ podczas smażenia panierka wchłania duże ilości tłuszczu. Zdrowsze są ryby przyprawione świeżymi ziołami i pieczone w folii. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie wieczerzy wigilijnej bez karpia, możemy usmażyć go na oliwie z oliwek. Dietetycy radzą ograniczać śledzie w śmietanie ze względu na dużą zawartość soli, która podwyższa ciśnienie tętnicze krwi. Dlatego ryby warto namoczyć w wodzie, a śmietanę zastąpić jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu.

Oliwa z oliwek i oleje

Przy przygotowaniu tradycyjnego, świątecznego bigosu boczek lub kiełbasę należy zastąpić chudą wołowiną, redukując w ten sposób ilość spożywanych kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Przy przygotowaniu dodatków do dań warto pomyśleć o sałatkach i surówkach. - Te zdrowe przekąski, dzięki zawartości witamin, które biorą udział we wszystkich procesach przemiany materii, regulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu - tłumaczy Jadwiga Przybyłowska. - Ograniczmy spożycie tłuszczu także poprzez zastąpienie gotowych sosów oliwą z oliwek, doskonale komponująca się z sałatkami.
I chociaż spożycie tłuszczów, jako produktów wysokoenergetycznych, należy ograniczać, to jednak w prawidłowym menu nie może zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego przy przygotowaniu potraw wigilijnych należy używać wyłącznie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. w olejach roślinnych, tłuszczu ryb morskich oraz w produktach do smarowania pieczywa wytwarzanych na bazie olejów roślinnych, pomagają usprawniać funkcjonowanie układu krążenia, w tym zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Spacer ze śnieżkami

Równie ważna, jak ilość i rodzaj zjadanych w czasie świąt pokarmów, jest aktywność fizyczna, która pobudza układ pokarmowy do pracy. Spędzanie świąt w pozycji siedzącej przy zastawionym obficie stole powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie - wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Specjaliści radzą każdemu dorosłemu człowiekowi ćwiczenia o umiarkowanej intensywności co najmniej 30 minut dziennie, każdego dnia tygodnia. Dlatego warto tak zaplanować świąteczne dni, aby część czasu przeznaczyć na spacer lub inną formę aktywności fizycznej. Rodzinny spacer będzie nie tylko zdrową alternatywą dla telewizyjnych seriali, ale i wzmocni kondycję naszych serc.
(DD)
Jak pogodzić zamiłowanie do tradycji i troskę o serce?
Eksperci Instytutu Flory przygotowali kilka wskazówek, które pozwolą nam cieszyć się zdrowym sercem przy wigilijnym stole.
\Ogranicz spożywanie jasnego pieczywa, zastąp je ciemnym pieczywem pełnoziarnistym, gdyż zawiera witaminy z*grupy B, składniki mineralne i**błonnik.\Nawet w**święta nie rezygnuj z**produktów bogatych w**błonnik, takich jak kasze, soczewica, fasola, ziarna, ryż brązowy.\Stosuj świeże zioła, które nadają potrawom wyrazistego smaku, ale w**przeciwieństwie do**soli, nie podnoszą ciśnienia tętniczego krwi.\Unikaj masła, zawiera tłuszcze nasycone i**kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w**organizmie. Zastąp je np. margarynami wysokiej jakości, wzbogaconymi w**sterole roślinne -**naturalne składniki olejów roślinnych. Sterole hamują wchłanianie cholesterolu z**jelita cienkiego do**krwi, a**w**szczególności redukują stężenie "złego" cholesterolu (LDL), a**nie wpływają na**poziom "dobrego" cholesterolu (HDL).\Zrezygnuj ze smażenia potraw na**rzecz przygotowywania ich na**parze, dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze i**nie będą zawierały tłuszczu użytego do**smażenia, który w**większości wchłania się do**smażonej potrawy.\Wzbogać dietę o**ryby morskie, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki lub tuńczyka -**bogate w**tłuszcze omega-3.\Zaczynaj posiłek od**warzyw lub sałatek, które nie tylko dostarczają niezbędnych mikroelementów i**witamin, ale także zmniejszą apetyt na**tuczące przysmaki.\Także w**święta staraj się jeść regularnie 5 niewielkich posiłków dziennie.\Przygotuj sałatki owocowe -**pozwolą zapomnieć o**ciastach, kremach i**lodach, zawierających duże ilości cukru.\Wolny czas to również okazja do**wypróbowania nowych form aktywności, takich jak jazda na**łyżwach czy narty biegowe. Polecany jest również rodzinny spacer -**w**ten sposób spalimy kalorie i**wzmocnimy kondycję organizmu.* (DD)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski