Polskie SUPERFOODS. Superżywność to nie tylko chia, jagody goji czy spirulina. Lokalne produkty o cudownych właściwościach [LISTA] 11.03

Karina Czernik
Karina Czernik
Superfoods, czyli tak zwana superżywność to produkty naturalne, nieprzetworzone, charakteryzujące się wyjątkowo korzystnym działaniem na organizm. Wśród nich prym wiodą nasiona chia, jagody goji czy spirulina. Zapominamy jednak, że nasze sezonowe przysmaki, dostępne na lokalnych targowiskach, takie jak dynia, jarmuż czy kiszonki to doskonałe, polskie superfoods. Przedstawiamy listę polskich produktów, które pod względem swoich drogocennych właściwości zdrowotnych nie mają sobie równych!

Chia, spirulina, jagody goji - superfoods, czyli panacea na wszystko

Są to produkty roślinne, które były stosowane od wieków w różnych zakątkach świata jako panacea na dolegliwości chorobowe oraz jako podstawa lub składnik jadłospisów tamtejszych plemion. Charakteryzuje je duża zawartość składników odżywczych w małej masie produktu lub duża koncentracja takich składników, których w naszym pożywieniu często brakuje, np. kwasów tłuszczowych omega-3. - czytamy w raporcie z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Medyczny im Piastów Śląskich we Wrocławiu (Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak), "Superfoods - idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?" - Superfoods to nie tylko produkty zagraniczne. Wśród naszych rodzimych produktów również znajdziemy takie, które są bogactwem składników mineralnych i z powodzeniem możemy dodawać je do pożywienia.

Wśród najpopularniejszych superfoods wymienia się:

  • jagody chia,
  • jagody goji,
  • spirulinę,
  • jagody acai,
  • korzeń maca,
  • cynamon.

Superfoods - faktyczne zestawienie "najlepszych z najlepszych" czy chwyt marketingowy?

Im mocniej pojęcie "superżywności" było eksploatowane w kontekście faktycznych drogocennych właściwości głównie egzotycznych produktów, tym częściej było wykorzystywane przez marketingowców i przemysł spożywczy tak, by ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów.

Możliwe nadużywanie pojęcia "superfoods" przez marketing ograniczać ma wprowadzony w 2007 roku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zakaz wprowadzania do obrotu produktów oznaczonych jako "superfood", jeśli nie posiadają one oświadczenia medycznego popartego wiarygodnymi badaniami naukowymi.

Polskie superfoods - lokalne produkty na wagę złota

  • aronia to świetny zamiennik jagód acai,
  • niedoceniany rokitnik może równać się jagodom goji,
  • siemię lniane to polskie nasiona chia,
  • kiszona kapusta wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Przejdź do galerii i poznaj lepiej właściwości polskich superfoods! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Materiał oryginalny: Polskie SUPERFOODS. Superżywność to nie tylko chia, jagody goji czy spirulina. Lokalne produkty o cudownych właściwościach [LISTA] 11.03 - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie