Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tarta a la pierogi ruskie Agnieszki Kałużnej...
fot. Agnieszka Kałużna

Pomysł na obiad: wytrawna tarta. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszną tartę [PRZEPISY]

Tarta a la pierogi ruskie Agnieszki Kałużnej

Składniki na ciasto
90 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej
40 g mąki z prosa
85 g zimnego masła
3 jajka przepiórcze albo jedno małe kurze
3 łyżki wody mineralnej (zimnej!)
szczypta soli

Składniki na farsz
2,5 dużego ziemniaka (albo 4 średnie) - ugotowane i przeciśnięte przez praskę
średnia czerwona cebula
250 g (kostka) białego sera (najlepiej tłustego)
100 g kefiru lub kwaśnej śmietany
sól, pieprz, kurkuma
oliwa z oliwek

Wykonanie

Ciasto. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, wysypać na stolnicę. Masło posiekać z mąką (jak na kruche ciasto). W połowie siekania, w środku masy zrobić dołek, wbić jajko/jajka i wlać wodę. Zagnieść szybko zwięzłe ciasto (nie przejmujcie się, jeśli składniki nie od razu się połączą - masło w końcu ociepli się od temperatury rąk i sklei mąkę). Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Można też wykleić ciastem formę i wstawić do lodówki.
Jeżeli nie wyklejaliście ciastem formy, po wyciągnięciu z lodówki należy je rozwałkować (można między dwoma kawałkami folii spożywczej) i przenieść na formę, wykleić ją równo, nadmiar ciasta obciąć i wykorzystać do czegoś sensownego (np. tartaletki). Piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Farsz. Ziemniaki ugotować w osolnej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać 1/2 lub 3/4 łyżeczki kurkumy, podsmażyć kilka(naście) sekund, dodać pokrojoną drobno cebulę. Posolić. Podsmażyć na trochę zmniejszonym ogniu kilka minut. Dodać do masy ziemniaczano-serowej. Doprawić solą i pierzem. Na końcu dodać kefir lub śmietanę. Wymieszać. Konsystencja powinna być aksamitna, ale nie płynna. Tartę wyciągnąć z piekarnika, wypełnić masą „ruską” i wstawić z powrotem na 30 min. Po 15 min. wyłączyć dolną grzałkę. Można włączyć termoobieg na ostatnie 10 min.

Zobacz również

Zmiany, zmiany, zmiany. Tak Śląsk zagra z Ruchem?

Zmiany, zmiany, zmiany. Tak Śląsk zagra z Ruchem?

Real Madryt o krok od mistrzostwa. Zwycięski gol Turka

Real Madryt o krok od mistrzostwa. Zwycięski gol Turka

Polecamy

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki

O TYM SIĘ MÓWI
Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki