Porzeczki. TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Bukta cioci Basi Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
ok. 1 kg mąki
5-6 dag drożdży
1 łyżka cukru
kostka masła
5 jajek
2 szczypty soli
ok.1,5 szklanki mleka
owoce: agrest, porzeczki, maliny
Składniki na kruszonkę
3/4 margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
Wykonanie
Mleko letnie, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki wymieszać i odstawić na pół godziny. Gdy wyrośnie dodać do miski z mąką i pokrojonym masłem,dodać jajka i sól. Wyrobić całość aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Przegnieść jeszcze raz, dać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć owoce: maliny, agrest i porzeczki, posypać kruszonką. Zostawić, aby jeszcze wyrosło. Piec w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka. 3/4 margaryny rozpuścić, do lekko przestudzonej dać ½ szklanki cukru i mąki - tyle, aby w czasie mieszania zrobiły się grudki.