Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Barszcz czerwony z uszkami Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Potrawy wigilijne. Tradycyjne zupy wigilijne: barszcze czerwone, grzybowe, z fasolą [PRZEPISY]

Barszcz czerwony z uszkami Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na barszcz

1,5 kg czerwonych buraków
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 łyżka masła
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
ocet
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek

Składniki na ciasto do uszek

250 g mąki
2/3 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 żółtko
szczypta soli

Składniki na farsz do uszek

250 g pieczarek lub suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
1 białko
sól, pieprz

Wykonanie

Barszcz. Umyć i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucić pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalać zimną wodą, dodać cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i dusić do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucić do zupy. Na koniec zupę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień gdy przejdzie wszystkimi przyprawami.

Kiedy barszcz się gotuje zrobić farsz do uszek. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodać bułkę tartą i białko jajka i dokładnie wymieszać.

Ciasto na uszka. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej dołek i dodać sól, żółtko, olej i wodę. Zarobić ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkować je i wyciąć kieliszkiem kółeczka, nałożyć farsz i zlepić uszka.
Gotowe uszka ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie i gdy wypłyną na wierzch to gotować je jeszcze ok. 2-3 minuty i wyciągnąć. Ugotowane uszka podawać z barszczem.

Zobacz również

Nie tak miało być. Porażka Hutnika na otwarcie półfinału o awans do I ligi

Nie tak miało być. Porażka Hutnika na otwarcie półfinału o awans do I ligi

Wracają tramwaje wodne Żeglugi Gdańskiej. Kiedy popłyniemy na Hel?

Wracają tramwaje wodne Żeglugi Gdańskiej. Kiedy popłyniemy na Hel?

Polecamy

Profesor Jerzy Lis ponownie rektorem AGH w Krakowie

Profesor Jerzy Lis ponownie rektorem AGH w Krakowie

Tych skrótów używasz niemal codziennie, ale czy wiesz, co właściwie oznaczają?

Tych skrótów używasz niemal codziennie, ale czy wiesz, co właściwie oznaczają?

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę