Krzysztof Golonka podczas przygotowywania pizzy. FOT. ARCHIWUM
Wyjazd do Włoch - w okolice miejscowości Cuveglio - młodzieży wraz z opiekunami był możliwy dzięki autorskiemu projektowi "Barwy i smaki kuchni włoskiej", realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego- Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
- Do Włoch pojechali uczniowie legitymujący się najlepszymi ocenami i aktywnością, była to pewna forma nagrody za dobrą postawę. W wyborze restauracji i hoteli, w których odbywały się praktyki pomogli nam Włosi z zaprzyjaźnionej z Sułkowicami gminy Cuveglio - mówi dyrektor szkoły Waldemar Wolski.
Czterotygodniowy pobyt uczniów we Włoszech okazał się strzałem w dziesiątkę. - Młodzież uczestniczyła we wszystkich czynnościach, jakie wykonywane są na co dzień w hotelach czy restauracjach, poznała je wszystkie z autopsji - mówi Katarzyna Piwowarska - Piechota, jedna z opiekunek grupy. - Był to bardzo owocny wyjazd. Przyniósł ze sobą wiele cennych doświadczeń.
- Uczestniczyliśmy w sprzątaniu pokoi, przyglądaliśmy się przyjmowaniu gości w recepcji, braliśmy udział w przygotowywaniu dań i podawaniu ich gościom - mówi Jadwiga Profic, uczennica III klasy Technikum Hotelarskiego. - Przywieźliśmy z Włoch sporo nowej wiedzy i praktycznych umiejętności.
Już teraz szkoła wysłała kolejny wniosek o pieniądze unijne na projekt dotyczący praktyk swoich uczniów w Londynie. Jak informuje dyrektor Wolski wniosek została formalnie przyjęty i teraz czeka na decyzję, czy zostaną przyznane środki.
(MH)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?