4 z 11
Poprzednie
Następne
Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zupa zielona: szparagowo-koperkowa Marty Góry
Składniki
szparagi zielone (dowolna ilość)
2 wiązki koperku
masło
wywar jarzynowy (niekoniecznie, zamiast wywaru może być woda)
śmietana
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Koperek drobno pokroić, poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Ugotować wywar z jarzyn, lub zagotować wodę, dodać podduszony koperek, chwilkę pogotować. Zielone szparagi pokroić i zblendować w małej ilości wody z ich gotowania. Dodać je do zupy koperkowej. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę w postaci kleksu - przed podaniem albo normalnie rozmieszać ją w całej zupie. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z lanym ciastem - jak kto lubi.