Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników [PRZEPISY]
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej, autorki bloga Miksturownik – gotuj z Patrycją
Składniki
12 szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
6 młodych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
Wykonanie
Warzywa wymyć dokładnie. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na 3-4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi pokroić drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki pokroić na 4 części. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażyć. Następnie zalać około 750 ml wody i zagotować. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodać szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę.