Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką Patrycji...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników [PRZEPISY]

Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej, autorki bloga Miksturownik – gotuj z Patrycją

Składniki
12 szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
6 młodych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy

Wykonanie
Warzywa wymyć dokładnie. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na 3-4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi pokroić drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki pokroić na 4 części. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażyć. Następnie zalać około 750 ml wody i zagotować. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodać szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę.

Zobacz również

Powstanie nowy stadion w Polsce - z bieżnią. Wizualizacje, koszt, wykonawca

Powstanie nowy stadion w Polsce - z bieżnią. Wizualizacje, koszt, wykonawca

Sokół Kolbuszowa Dolna znów wygrał!

Sokół Kolbuszowa Dolna znów wygrał!

Polecamy

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!

Ostrzyca Proboszczowicka: jak wejść na niezwykły „polski wulkan”?

Ostrzyca Proboszczowicka: jak wejść na niezwykły „polski wulkan”?