5 z 12
Poprzednie
Następne
Przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie [PRZEPISY]
Domowa musztarda pomidorowa
Składniki
2 kg pomidorów
3 duże cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10 %
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kolendra
sól
5 dag musztardy
Wykonanie
Cebulę pokroić, podsmażyć lekko na oleju, pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć, połączyć przecier z octem i gotować aż zgęstnieje. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą, cukrem i musztardą, wymieszać, chwilę pogotować. Gorącą musztardę nakładać do słoików, zamknąć, ustawić do góry dnem. Przechowywać w zimnym miejscu.
Przepis Koła Gospodyń z Białki