Przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie [PRZEPISY]
Domowy ketchup z pomidorów i papryki
Składniki
3 kg dojrzałych pomidorów
1 kg śliwek
3 czerwone papryki
2 białe cebule
główka czosnku
1/2 szklanki octu jabłkowego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru
1/2 papryczki chilli (można pominąć)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić do dużego garnka i na wolnym ogniu dusić, odparowując do konsystencji gęstego sosu. Paprykę, czosnek i cebule upiec w piekarniku. Upieczoną paprykę obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinki. Dodać do pomidorów. Chwilę podgotować. Zblendować, dodać ocet, cynamon, cukier, wymieszać i znowu chwilę gotować. Doprawić solą, gałką i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Odwrócić do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Przepis Agnieszki Delkowskiej