MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia,...

Przygotowanie grzybów krok po kroku - do spożycia, suszenia, mrożenia, marynowania

4. Czyszczenie

Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia, marynowania lub zamrożenia należy:

> zabezpieczyć dłonie rękawiczkami foliowymi
> wypłukać grzyby pod bieżącą wodą
> resztę zanieczyszczeń zeskrobać ostrym nożykiem
> delikatne grzyby przetrzeć ściereczką
> obciąć spód trzonka i wykroić brzydkie miejsca

Jeśli planujemy ususzyć grzyby, przy czyszczeniu nie powinniśmy używać wody. Nie należy także grzybów moczyć. Zamiast płukania - przetrzyjmy je delikatnie ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Zobacz również

Z Jantaru do Elbląga. Rowerowa eskapada na EuroVelo 10/13. Żuławy zapraszają

Z Jantaru do Elbląga. Rowerowa eskapada na EuroVelo 10/13. Żuławy zapraszają

Dzień Dziecka w Ogródku Jordanowskim w Jaśle

NOWE
Dzień Dziecka w Ogródku Jordanowskim w Jaśle

Polecamy

Wisła Kraków po dwóch latach rozstaje się z napastnikiem

Wisła Kraków po dwóch latach rozstaje się z napastnikiem

Uniwersytet Rolniczy rusza z rekrutacją. Wśród nowości agrobiologia i geoinformatyka

Uniwersytet Rolniczy rusza z rekrutacją. Wśród nowości agrobiologia i geoinformatyka

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!