Specjalne warsztaty dla szefów kuchni karczem i restauracji działających na Podhalu zorganizowano w ramach programu "Smaki Podhala".
Kilkanaście ekip z lokali rozsianych po powiatach tatrzańskim i nowotarskim spotkało się w kuchni Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem, gdzie poszczególne zespoły przyrządzały swoje frykasy. Efekty ich pracy oceniało dwuosobowe jury - znany w kraju kucharz celebryta Robert Sowa i Sylwester Lis, szef kuchni w hotelu Bukovina.
- Nie narzucamy miejscowym kucharzom jak mają gotować, ale smakujemy ich dania i podpowiadamy, co można by jeszcze w ich kuchni zmienić - podkreśla Robert Sowa, który jest nie tylko jurorem, ale także ambasadorem akcji "Smaki Podhala".
W Zakopanem kucharze pokazali... smaczną stronę swoich umiejętności. Serwowane frykasy przypadły jurorom do gustu. - Nawet danie włoskiego pochodzenia, jak pizza, z góralskimi produktami: bundzem i jagnięciną - zachwalał Sowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?