18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Robert Sowa i Sylwester Lis podpowiadali kucharzom na Podhalu, jak smacznie gotować

Łukasz Bobek
Robert Sowa (z prawej) i Sylwester Lis każde danie analizowali niemal z chirurgiczną precyzją. Większość im smakowała
Robert Sowa (z prawej) i Sylwester Lis każde danie analizowali niemal z chirurgiczną precyzją. Większość im smakowała Łukasz Bobek
Zakopane. Jak dobrze, smacznie i właściwie przyrządzać potrawy z regionalnych produktów na Podhalu - tego między innymi uczono kucharzy spod Tatr.

Specjalne warsztaty dla szefów kuchni karczem i restauracji działających na Podhalu zorganizowano w ramach programu "Smaki Podhala".

Kilkanaście ekip z lokali rozsianych po powiatach tatrzańskim i nowotarskim spotkało się w kuchni Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem, gdzie poszczególne zespoły przyrządzały swoje frykasy. Efekty ich pracy oceniało dwuosobowe jury - znany w kraju kucharz celebryta Robert Sowa i Sylwester Lis, szef kuchni w hotelu Bukovina.

- Nie narzucamy miejscowym kucharzom jak mają gotować, ale smakujemy ich dania i podpowiadamy, co można by jeszcze w ich kuchni zmienić - podkreśla Robert Sowa, który jest nie tylko jurorem, ale także ambasadorem akcji "Smaki Podhala".

W Zakopanem kucharze pokazali... smaczną stronę swoich umiejętności. Serwowane frykasy przypadły jurorom do gustu. - Nawet danie włoskiego pochodzenia, jak pizza, z góralskimi produktami: bundzem i jagnięciną - zachwalał Sowa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski