Rydz, zwany także ryckiem lub ryzokiem, to grzyb blaszkowy o kapeluszu rudawej barwy. Mykolog nazwie rydze mleczajami. To od mleczka wydzielanego po uszkodzeniu owocnika.
Mleczajów u nas wiele, zaś najważniejsza jest trójka: sosnowy, świerkowy i jodłowy. Pierwszy z nich, rosnący wyłącznie pod sosnami, to prawdziwa perełka smaku i aromatu w każdej kuchennej postaci. Lekko gorzkawe mleczko, pomarańczowej barwy, nigdy nie zmienia zabarwienia. Pod świerkami rośnie mleczaj świerkowy.
Warto go zapamiętać, gdyż w zamrażarce nabiera gorzkawego posmaku. Mleczko po kilku minutach nabiera ciemnego, fioletowego koloru. Pod jodłami znajdziecie rydza jodłowego. Nigdy nie robaczywieje, zaś mleczko szybko wpada w brązową tonację.
Polecam pieczone na blasze, na tradycyjnej kuchni opalanej drewnem. Pycha! Wszystkie rydze, jeśli aura dopisze, będą serwować pod każdą postacią na październikowym święcie rydza w Wysowej. Będzie się działo!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?