MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rydze

Grzegorz Tabasz
Przyroda. Pełnia była. Spadły deszcze. Ma być ciepło. I wszyscy grzybiarze czekają na rydze. Póki nie wyrosną, spróbuję uporządkować nazewnictwo.

Rydz, zwany także ryckiem lub ryzokiem, to grzyb blaszkowy o kapeluszu rudawej barwy. Mykolog nazwie rydze mleczajami. To od mleczka wydzielanego po uszkodzeniu owocnika.

Mleczajów u nas wiele, zaś najważniejsza jest trójka: sosnowy, świerkowy i jodłowy. Pierwszy z nich, rosnący wyłącznie pod sosnami, to prawdziwa perełka smaku i aromatu w każdej kuchennej postaci. Lekko gorzkawe mleczko, pomarańczowej barwy, nigdy nie zmienia zabarwienia. Pod świerkami rośnie mleczaj świerkowy.

Warto go zapamiętać, gdyż w zamrażarce nabiera gorzkawego posmaku. Mleczko po kilku minutach nabiera ciemnego, fioletowego koloru. Pod jodłami znajdziecie rydza jodłowego. Nigdy nie robaczywieje, zaś mleczko szybko wpada w brązową tonację.

Polecam pieczone na blasze, na tradycyjnej kuchni opalanej drewnem. Pycha! Wszystkie rydze, jeśli aura dopisze, będą serwować pod każdą postacią na październikowym święcie rydza w Wysowej. Będzie się działo!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski