Rząd luzuje obostrzenia. Lokale gastronomiczne zapowiadają otwarcia. Czy klienci dopiszą?

Marcin Banasik
Marcin Banasik
W połowie maja lokale będą mogły otworzyć ogródki, a dwa tygodnie później wnętrza knajp i restauracji Konrad Kozłowski
Bezogródek przy Błoniach, Hala Forum w dawnym Hotelu Forum, Hype Park przy przy Dworcu Towarowym na ul. Kamiennej, Nowa Rezydencja w nowohuckim Pałacu Dożów - m.in. te miejsca po majowym otwarciu gastronomii mają przyciągać krakowian. Przed pandemią krakowskim centrum knajp i restauracji były Dolne Młyny. To już historia, lokale poprzenosiły się w inne miejsca i powstały nowe punkty, które oferują mieszkańcom dobre jedzenie i rozrywkę. Czy rozproszone po całym mieście knajpy i restauracja mają szansę przyciągnąć tłumu w jeszcze pandemicznej rzeczywistości? - Na Dolnych Młynów stworzyliśmy silne marki, wierzę, że nasi goście o nas nie zapomną - mówi Emil Hołubiczko, właściciel lokalu Międzymiastowa.

FLESZ - Polacy łatwiej i szybciej będą mogli się zaszczepić

Koniec Dolnych Młynów

Właścicielem terenu Dolnych Młynów i budynków po dawnej cesarskiej fabryce cygar i papierosów jest hiszpańska firma Immobilaria Camins Polska (ICP). Miejsce to do tej pory było znane z kompleksu knajp, klubów i restauracji, które działało tam pięć lat. Od momentu zamknięcia kompleksu pod koniec września ubiegłego roku, miejsce stoi puste. W środki toczą się głównie prace porządkowe.

Towarzyskie życie Krakowa musiało się gdzieś przenieść, a że ciężko było znaleźć jedno miejsce, które pomieściło by szereg różnych lokali, towarzystwo z Dolnych Młynów rozproszyło się po całym mieście.

"Wiele miejsc zyskało stałych bywalców"

- Początkowo, razem z innymi właścicielami lokali chcieliśmy znaleźć miejsca, tak, żeby zachować charakter sąsiedzki. Bardzo nam na tym zależało ponieważ wiele osób, które odwiedzało Dolne Młyny przychodziło tam i dopiero na miejscu wybierało, który lokal chcą wybrać. Było to możliwe dzięki szerokiej ofercie. Teraz już tak nie będzie. Niestety nie udało nam się stworzyć kolejnego, centralnego zagłębia ciekawych miejsc. Wierzę jednak w to, że wiele z tych miejsc zyskało swoich stałych bywalców i w maju powrócą oni do ulubionych lokalizacji - mówi Emil Hołubiczko.

Po ogłoszeniu przez rząd, że od 15 mają punkty gastronomiczne będą mogły otworzyć ogródki, a dwa tygodnie później będzie można zaprosić gości do wnętrz lokali, właściciele knajp i restauracji odetchnęli z ulgą. Wiekszość z nich zapowiada otwarcie w połowie maja.

Kuchnia świat w Hali Forum

15 maja zapowiadane jest otwarcie kompleksu gastronomiczno-rozrywkowego Hala Forum w dawnym Hotelu Forum nad Wisłą w Krakowie. Będzie tam dziesięć restauracji oferujących różne kuchnie świata, kawiarnia oraz klub muzyczny HOL, w którym będą się odbywać koncerty i imprezy taneczne

Hype Park przy ul. Kamiennej

W maju otwiera się również nowe miejsce na mapie Krakowa - Hype Park przy ulicy Kamiennej. To ogromna, w większości otwarta przestrzeń, gdzie mają się odbywać koncerty, wydarzenia kulturalne i artystyczne, a także targi. Za nową miejscówkę odpowiadają m.in. ludzie prowadzący popularny klub Fabryka na Zabłociu.

Bezogródek

W sąsiedztwie Błoń, przy al. Focha powstaje foodtrackowe centrum Bezogródek Tropical Spot, które wcześniej funkcjonowało w Cichym Kąciku. Bezogródek, czyli klimatyczne miejsce przy Błoniach z foodtruckami, popularne wśród krakowian, skończyło swój żywot przy Cichym Kąciku we wrześniu 2020 r. Umowę najmu wypowiedziało miasto, które planuje tam budowę Centrum Muzyki.

Bezogródek Tropical Spot ostatecznie nie znajdzie się w sąsiedztwie hali 100-lecia Cracovii, a kilka kroków dalej (zaraz za parkingiem i placem zabaw) przy al. Focha 41. Stało się tak dlatego, że inwestorzy nie doszli do porozumienia z miastem co do lokalizacji kompleksu na gminnym terenie przy hali Cracovii.

Nowa Rezydencja i foodtrucki nad zalewem

Nowy rozdział zapowiada Nowa Rezydencja, któraplanuje otwarcie na 29 maja. To miejsce powstałe w budynku "Z" centrum administracyjnego kombinatu w Nowej Hucie. Z kolei nad zalewem nowohuckim można już smakować kulinarnych ofert z Huta Wita Food Truck Park. W tym roku miejsce to będzie przyciągało tłumy mieszkańców m.in. z powodu zrewitalizowanego zalewu i solankowej tężni.

Kuchnia polska, browar i muzeum wódki

Na kulinarnej mapie Krakowa pojawiły się też nowe miejsca na Zabłociu i Grzegórzkach, które do tej pory były raczej zaniedbywane gastronomicznie. Na terenie po Państwowej Wytwórni Wódek Polmos, obok hotelu Mercure powstaje nietypowa strefa gastro, z własnym browarem.

Na Fabrycznej pojawi się kuchnia polska, włoska, stretfoodowa knajpa azjatycka, wegetariańskie bistro oraz kawiarnia ze świeżym pieczywem i kawą. Obok będzie można wypić piwo z browaru miejskiego, czyli lokal z własnym piwem warzonym na miejscu. Będzie też Muzeum Wódki, które nawiązywać będzie do korzeni Polmosu. Otwarcie? To wszystko dostępne ma być od lipca.

Z kolei między ulicami Romanowicza, Lipową i Ślusarską, w miejscu dwóch drukarni - Leyko i Etyflex ma powstać Kompleks Zabłocie. Miks restauracji, barów i strefy chilloutu, z tężnią solankową, ogrodem doświadczeń i bazarem. N arazie jednak nie ma terminu otwarcia.

Wideo

Materiał oryginalny: Rząd luzuje obostrzenia. Lokale gastronomiczne zapowiadają otwarcia. Czy klienci dopiszą? - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie