Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Siadasz w kuchni i patrzysz, co ci gotują

Katarzyna Kachel
Bartłomiej Płócienniak
Bartłomiej Płócienniak Andrzej Banaś
Plebiscyt. Wymykają się wszelkim regułom i zasadom. Nie przyzwyczają do stałego menu, a gotują z tego, co akurat dostaną świeżego. I gotują też inaczej, nie po bożemu. W restauracji Twój Kucharz najważniejsza jest bowiem fantazja, smak i reinterpretacja znanych przepisów. I to się w Krakowie podoba.

Przychodzisz i siadasz w... kuchni. Bo przy Ślusarskiej 3 dystans między miejscem gotowania i jedzenia jest zredukowany do zera. Gość zajmuje miejsce przy gorącym piecu i może obserwować, jak powstaje jego potrawa. Krok po kroku. Prowadząc tak otwartą kuchnię, nie ma szans na jakiekolwiek kulinarne sztuczki.

Smaki Krakowa, czyli nasz konkurs na najlepszą restaurację w mieście [ZGŁOSZENIA] >>

I świetnie zdaje sobie z tego sprawę jej szef Bartłomiej Płócienniak. Nigdy nie wyciągnie z lodówki zamrożonej ryby lub starej pietruszki. Tak chciał.

Co dziś gotujesz? To pytanie w tym nowym, bo otwartym zaledwie dwa tygodnie temu lokalu, jest całkiem na miejscu. Bo Bartłomiej nie dość, że co tydzień zmienia kartę, potrafi na przykład w środę zaskoczyć czymś wyjątkowym. Tak było ze świeżymi ostrygami, którymi częstował klientów. - Akurat trafiłem na genialnego dostawcę. Są świeżutkie, dlatego podaję je natychmiast - tłumaczy.

Taką ma filozofię i naturę. Filozofię, by gotować z doskonałych, sezonowych produktów, kupowanych od sprawdzonych dostawców. I naturę, by swoim jedzeniem cieszyć i siebie, i innych.

Małże, karczochy, kozie polskie sery, wołowina, melasa z buraków i czarnego bzu. Szef tej kuchni potrafi zaskakiwać. Często sięga po przepisy babci, reinterpretuje je, bawi się smakami i konsystencją.

Sztuki kulinarnej nauczył się w Londynie, pracując w restauracjach z gwiazdkami Michelina. Ekipa zawsze była międzynarodowa. Od rana do wieczora gotował z dwunastoma kucharzami. Każdy był z innego kraju. Te doświadczenia chce wykorzystać dziś w Krakowie.

Lokal poleciła nam pani Katarzyna. Za genialną przestrzeń i autorskie menu, które bazując na smakach lokalnych, sięga po te z całego świata.

A gdzie Wy lubicie jeść? Zgłaszajcie swoje ulubione kulinarne miejsca na mapie Krakowa. Czekamy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski