Słodkie potrawy wigilijne: kluski z makiem, moczka z pierników, kutia, pierogi z makiem [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jakie potrawy na słodko podać na wigilijny stół? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! Na zdjęciu pierogi z makiem i bakaliami.
Jakie potrawy na słodko podać na wigilijny stół? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! Na zdjęciu pierogi z makiem i bakaliami. Fot. Katarzyna Jaworek
Co podać na słodko na Wigilię? Tradycyjnie są to kluski (paluszki) z makiem. Ale na wigilijnym stole można spotkać również moczkę, kutię i pierogi z makiem. Zobacz przepisy na wigilijne dania na słodko.

Potrawy wigilijne na słodko. Wśród 12 potraw wigilijnych nie może zabraknąć tych na słodko. Zazwyczaj są to potrawy z makiem, który symbolizuje bogactwo. Zobacz, jakie dania na słodko podać na Wigilię 2022.

Tradycyjne, bronowickie kluski z pyszną masą makową na wigilię [PRZEPIS]

Tradycyjne, bronowickie kluski z pyszną masą makową na wigilię.
Tradycyjne, bronowickie kluski z pyszną masą makową na wigilię. Fot. archiwum

Wigilijne kluski z makiem z przepisu prababci! - Dlaczego „bronowickie?” Takie kluski od lat przygotowują gospodynie w bronowickich domach. Moja mama co roku zagniata ciasto na kluski z makiem i poucza mnie i siostrę: „Urywać po małym kawałeczku i formować walce – mówi. – Tak robiła prababcia Anna i wy musicie się tego nauczyć”. Więc my grzecznie, jak co roku, rwiemy te kluski, żeby prababcia, tam gdzieś w niebie, była z nas dumna. Że nie idziemy za modą, tylko przygotowujemy tradycyjne dania według jej przepisów – opowiada Justyna Kalemba.

Składniki na kluski

  • szklanka mąki
  • 3 żółtka
  • duży ugotowany ziemniak

Składniki na masę makową

  • szklanka maku
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów, olejek zapachowy
  • kieliszek rumu
  • mleko
  • ok. pół szklanki cukru (do smaku)

Wykonanie
Ciasto zagnieść, odrywać po kawałeczku i formować walce. Mak gotować w mleku ok. 2 godziny. Przecedzić, zemleć trzy razy w maszynce, dodać rozpuszczone masło z miodem i cukrem, posiekane orzechy, olejek i na koniec kieliszek rumu. Kluski ugotować w osolonej wodzie i połączyć z masą.

Pierogi z makiem i bakaliami na wigilijny stół [PRZEPIS]

Pierogi z makiem i bakaliami na wigilijny stół.
Pierogi z makiem i bakaliami na wigilijny stół. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1,5 łyżki oleju
  • woda

Składniki na farsz makowy

  • 200 g maku mielonego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • jajko
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo

  • 80 g masła
  • łyżka cukru

Wykonanie
Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Moczka, czyli wigilijny deser z pierników [PRZEPIS]

Moczka, czyli wigilijny deser z pierników.
Moczka, czyli wigilijny deser z pierników. Fot. Violetta Grzelka

Składniki 

  • 1/2 kg zwykłego piernika lub pierniczków 
  • 1-2 butelki piwa karmi classic 
  • 1/2 kg suszu owocowego:  morele, figi, gruszki, jabłka 
  • 200 g migdałów pokrojonych w słupki 
  • 200 g rodzynek 
  • łyżeczka masła 
  • sok z cytryny, miód do smaku

 
Wykonanie 
Owoce suszone opłukać, zalać wodą i pogotować maksymalnie 15 min - nie mogą być rozgotowane. Następnie odcedzić, ostudzić lekko i kiedy są jeszcze ciepłe pokroić w drobną kostkę i dodać łyżeczkę masła. 
Piernik (pierniczki) rozkruszyć ręką na drobne okruszki w garnku, a następnie stopniowo dolewać ciemne piwo, ciągle mieszając - masa powinna mieć konsystencję budyniu. Ewentualne grudki piernika można zmiksować. Do masy dodać pokrojone drobno owoce, migdały i rodzynki. Na końcu doprawić całość miodem i sokiem z cytryny według uznania oraz schłodzić. Potrawa pochodzi ze Śląska i podobnie jak kutia jest świetnym uzupełnieniem świątecznych ciast. 
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Muszle z masą makową [PRZEPIS]

Muszle z masą makową.
Muszle z masą makową. Fot. 123 RF

Składniki

  • szklanka maku
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 20 dag makaronu muszle lub na sztuki - zależy, ilu gości będzie na wieczerzy
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek miodu
  • kieliszek rumu
  • garść mieszanki bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów bez skórki, skórki pomarańczowej, drobno posiekanych orzechów

Wykonanie
Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Połączyć z kremówką, cukrem i miodem, rumem i bakaliami. Muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ułożyć na talerzu i wypełnić masą makową.
Przepis Janiny Czai

Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami [PRZEPIS]

Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami.
Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami. Fot. 123 RF

Składniki

  • szklanka ziaren pszenicy
  • szklanka maku
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru pudru
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek sparzonych wrzątkiem
  • daktyle
  • starta skórka z cytryny
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

Wykonanie
Namoczoną uprzednio pszenicę ugotować, ważne, by podczas gotowania kilkakrotnie zmienić wodę. Gdy będzie już miękka trzeba ją odsączyć, najlepiej przy pomocy sitka. Mak po umyciu gotować w mleku, a następnie zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Tak przygotowaną pszenicę i mak połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Kutię najlepiej podawać w przeźroczystej salaterce.
Przepis Bogdana Nowaka

Zobacz inne przepisy na święta Bożego Narodzenia:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Słodkie potrawy wigilijne: kluski z makiem, moczka z pierników, kutia, pierogi z makiem [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie