Smażenie bez tłuszczu - czy to możliwe?

Materiał powstał we współpracy z Russell Hobbs Satisfry

Myślisz, że smażyć można wyłącznie z użyciem tłuszczu? Najwyraźniej nie słyszałeś o frytkownicy beztłuszczowej, znanej także jako airfryer. Takie urządzenie do przygotowania potrawy wykorzystuje cyrkulację gorącego powietrze, co stwarza doskonałą alternatywę dla dań przyrządzanych na bazie dużej ilości tłuszczu.

Dlaczego warto unikać smażenia na tłuszczu?

Smażenie na tłuszczu jest jedną z popularniejszych metod przygotowywania potraw. Istnieją jednak ważne powody, dla których warto zastanowić się nad ograniczeniem tego sposobu gotowania. Przede wszystkim, smażenie na tłuszczu zwiększa kaloryczność potraw i sprawia, że są one ciężkostrawne, co może prowadzić do nadwagi i problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca czy cukrzyca. Ponadto, podczas smażenia w wysokich temperaturach z tłuszczu mogą powstawać substancje szkodliwe dla organizmu. Oprócz aspektów zdrowotnych, smażenie na tłuszczu może również prowadzić do utraty wartości odżywczych w jedzeniu, dlatego warto rozważyć alternatywne metody gotowania.

Na czym polega smażenie w głębokim tłuszczu i czy jest zdrowe?

Smażenie w głębokim tłuszczu to proces gotowania potraw, polegający na zanurzaniu żywności w gorącym oleju lub tłuszczu. Choć smażenie w głębokim tłuszczu może nadawać potrawom wyjątkowy smak, przygotowywanie ich w ten sposób może prowadzić do problemów zdrowotnych. Jedzenie, które było smażone w głębokim oleju jest wysoko kaloryczne i bogate w tłuszcze nasycone, co może zwiększać ryzyko chorób serca, nadwagi oraz cukrzycy. Z tego powodu zaleca się ograniczanie spożycia takich potraw na rzecz bardziej zdrowych metod gotowania.

Czy można przygotować typowe smażone potrawy bez dodatku tłuszczu?

Tradycyjnie smażone potrawy są uwielbiane na całym świecie, ale często wiążą się z dużą ilością dodanego tłuszczu. Na szczęście dzisiejsze rozwiązania oferują jednak alternatywę dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem smażonych potraw bez nadmiernego użycia oleju. Frytkownica beztłuszczowa, znana także jako airfryer, umożliwia smażenie gorącym powietrzem - oznacza to, że przygotowywane w ten sposób dania są zdrowe i lekkostrawne.

Frytkownica beztłuszczowa (airfryer) - dlaczego jeszcze warto ją mieć

Możliwość smażenia potraw bez użycia tłuszczu to nie jedyna zaleta wynikająca z posiadania frytkownicy beztłuszczowej. Popularne airfryery zazwyczaj posiadają kilka zdefiniowanych trybów, które pozwalają przygotować przeróżne potrawy. Bardziej zaawansowane modele, np. frytkownica beztłuszczowa Russell Hobbs SatisFry Large pozwala także suszyć owoce, warzywa czy grzyby, natomiast multicooker SatisFry Air & Grill zastąpi Ci wolnowar.

Sprawdź frytkownice beztłuszczowe Russell Hobbs SatisFry>>

Nieoczywistym benefitem, który na pewno odczujesz używając airfryera jest energooszczędność. W porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem różnica jest niewyobrażalna i z pewnością zauważysz ją, gdy dostaniesz kolejny rachunek za prąd.

Frytki z frytkownicy beztłuszczowej - czy są smaczne i chrupiące?

Frytki z frytkownicy beztłuszczowej stały się popularnym wyborem dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem ulubionej przekąski bez nadmiaru tłuszczu. Czy taka frytki przygotowywane w taki sposób są równie smaczne i chrupiące jak te tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób.

Smak frytek z airfryera z pewnością różni się od tych przygotowywanych w głębokim oleju. Oczywiście nie musi oznaczać to, że jest on gorszy. Użytkownicy frytkownic beztłuszczowych muszą jednak przygotować się na to, że trudno osiągnięcie tej samej chrupkości może nie być możliwe - w końcu wynika ona z użycia oleju. Co najważniejsze, frytki zrobione w airfryerze są lekkostrawne oraz mniej kaloryczne, co oznacza, że nie będziesz czuć się po nich źle, a zjedzenie ich nie wpłynie negatywnie na Twoją sylwetkę.

Nuggetsy i chrupiący kurczak w panierce z frytkownicy beztłuszczowej - jak smakuje?

Innym popularnym i lubianym fast foodem są nuggetsy. Czy przygotowanie chrupiącego kurczaka w panierce jest możliwe we frytkownicy beztłuszczowej? Oczywiście, że tak!

Nuggetsy z frytkownicy beztłuszczowej zachowują charakterystyczny smak i aromat, ale są zdecydowanie lżejsze pod względem kaloryczności. Dzięki temu możesz cieszyć się lubianą przekąską częściej, bez poczucia winy związanego ze spożyciem nadmiaru tłuszczu. Co więcej, mimo że nuggetsy nie są smażone w głębokim oleju, często zachowują porównywalnie chrupiącą panierkę.

Czy we frytkownicy beztłuszczowej można “usmażyć” schabowego?

Zamiast amerykańskiego fast foodu wolisz tradycyjną kuchnię polską? Możesz zamienić panierowane skrzydełka z kurczaka na… panierowany schab wieprzowy, czyli po prostu kotlety schabowe. Takie danie również przygotujesz we frytkownicy beztłuszczowej! W zależności od modelu airfryera możesz wybrać dedykowany program lub ręcznie ustawić temperaturę i czas pracy urządzenia. Przekonaj się sam, że kuchnia polska wcale nie musi być ciężkostrawna!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski