Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stoły aż się uginały od warzywnych potraw

Ewa Tyrpa
Zwyciężczynie konkursu na najlepszą potrawę z ogórków z  Koła Gospodyń Wiejskich w Ostrowie
Zwyciężczynie konkursu na najlepszą potrawę z ogórków z Koła Gospodyń Wiejskich w Ostrowie FOT. EWA TYRPA
Proszowice. Towarzystwo Turystyki Regionalnej aktywnie włącza się w promowanie gminy. Przykładem jest Święto Ogórka, organizowane już po raz drugi.

- Jesteśmy świadkami rodzącej się tradycji, połączonej z innowacyjnością i aktywizacji mieszkańców. Takie inicjatywy warto wspierać - podkreśla Wojciech Kozak, wicemarszałek Małopolski. Województwo dołożyło do imprezy, ale jak dodaje wicemarszałek, Towarzystwo Turystyki Regionalnej potrafiło z niewielkich funduszy wyczarować cuda. Pieniądze na nagrody przekazała gmina.

Sporo emocji budził konkurs na najlepszą potrawę z ogórków. Od różnego rodzaju specjałów z tego warzywa uginały się stoły Kół Gospodyń Wiejskich z: Klimontowa, Ostrowa, Piekar, Stogniowic oraz TTR. Oprócz potraw na każdym stole królowały też ogórki kiszone. - W naszej gminie kwasi się je tradycyjną metodą - w beczkach. Z tego słynęła proszowicka gmina. Wprawdzie już nie w dębowych jak dawniej, ale w plastikowych, jednak z równie wielką pieczołowitością. Każdy jest dokładnie umyty, obcina się w nich ogonki. Tu nie kwasi się ogórków, jak gdzie indziej na skalę przemysłową w silosach - burmistrz Grzegorz Cichy zachwala rodzime ogórki.

- Pamiętam jak wstawało się o trzeciej nad ranem, by za chłodu, kiedy jeszcze była rosa, zebrać ogórki z pola. Moja mama wchodziłatam boso, żeby ich nie podeptać - wspomina Włodzimierz Kowalski, mąż pani prezes TTR, Anny Kowalskiej, która imprezę ocenia jako bardzo udaną. - Zależy nam na jeszcze większej promocji gminy i obserwujemy, że środowisko się coraz lepiej integruje. A w naszym „Towarzystwie” są różne pokolenia, od osób młodych do seniorów - zaznacza pani prezes.

Wszystkie KGW i przedstawicielki TTR liczyły na zdobycie pierwszego miejsca w konkursie na najlepszą potrawę. - U nas ogórek jest pod każdą postacią. Jest sos i sałatki oraz kurczak w sosie ogórkowym - mówi Monika Kowalska-Maj ze zwycięskiego KGW w Ostrowie. Właśnie za tego kurczaka komisja przyznała KGW pierwsze miejsce. Drugie zdobyło TTR za zupę ogórkową, przyrządzoną przez Dorotę Kubiniec. Trzecie zdobyła KGW z Piekar za ogórka faszerowanego serem feta. - Ogórek jest też we w sosie musztardowym, po meksykańsku - niektóre potrawy wymieniają Zuzanna Góra przewodnicząca KGW i skarbniczka Aneta Stefańczyk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski