Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sushi wśród moskoli

ASZ
Do grona tradycyjnych uczestników Konkursu Potraw Regionalnych w Łopusznej dołączyła (chyba już trwale)... Japonia. Stoisko japońskie ulokowało się w niedzielę w jednym rzędzie ze stoiskami podhalańskich gospodyń. Odróżniały go oczywiście aranżacje i kulinarne propozycje.

A to ciekawe

Miejsce glinianych misek, skopców, dzbanów, korytek zajęły tu bambusowe maty i misy ryżu - głównego komponentu potraw. Stół ozdabiało drobne kwiecie, nawiązując do sztuki ikebany. Sushi maki (rolada), sushi czirasi (sypane), goma miso ae - sezam z pastą sojową mozatana, kari z ryżem, fasola szpara gowa - takie były specjały, do próbowania których zachęcała Akiko Miwa - pani na harklowskich Koszarach-Ariake (ariake to po japońsku wschód księżyca), właścicielka pensjonatu Villa Akiko. Tłem całej zastawy stało się logo Polsko-Japońskiego Stowarzyszenia na Rzecz Regeneracji Środowiska "Tęcza".
Ubranej w kimono promotorce japońskiej kuchni (ale przede wszystkim kultury) na Podhalu towarzyszyły młode Japonki oraz uczniowie, którzy poznają język kraju kwitnącej wiśni. Odbywa się to także za sprawą pracującej teraz w kilku szkołach (m.in. w I nowotarskim LO im. S. Goszczyńskiego) wolontariuszki Yuko Hirano.
(ASZ)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski