A to ciekawe
Miejsce glinianych misek, skopców, dzbanów, korytek zajęły tu bambusowe maty i misy ryżu - głównego komponentu potraw. Stół ozdabiało drobne kwiecie, nawiązując do sztuki ikebany. Sushi maki (rolada), sushi czirasi (sypane), goma miso ae - sezam z pastą sojową mozatana, kari z ryżem, fasola szpara gowa - takie były specjały, do próbowania których zachęcała Akiko Miwa - pani na harklowskich Koszarach-Ariake (ariake to po japońsku wschód księżyca), właścicielka pensjonatu Villa Akiko. Tłem całej zastawy stało się logo Polsko-Japońskiego Stowarzyszenia na Rzecz Regeneracji Środowiska "Tęcza".
Ubranej w kimono promotorce japońskiej kuchni (ale przede wszystkim kultury) na Podhalu towarzyszyły młode Japonki oraz uczniowie, którzy poznają język kraju kwitnącej wiśni. Odbywa się to także za sprawą pracującej teraz w kilku szkołach (m.in. w I nowotarskim LO im. S. Goszczyńskiego) wolontariuszki Yuko Hirano.
(ASZ)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?