Szarlotka to jedno z ulubionych ciast. Spróbujecie szarlotki z pyszną masą budyniową, a będziecie do niej często wracać.
Składniki na blaszkę (24×26)
Ciasto
- mąka – 3,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- śmietana 18% gęsta – 2 łyżki
- jajko – 2 sztuki
- cukier – 3/4 szklanki
- margaryna – 250 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
Składniki na masę
- mleko – 750 ml
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- cukier – 5 łyżek
- jabłka – 1 kg
Wykonanie
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką).
Dzielimy na 2 części, obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa budyniowa
Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy!
Smacznego!

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?