3 z 12
Poprzednie
Następne
Szpitalne menu. Co ma pacjent na talerzu? Sprawdziliśmy, co dają do jedzenia w szpitalach w Krakowie
Małopolski Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny im. prof. Bogusława Frańczuka
Dieta podstawowa:
Śniadanie:
Płatki jęczmienne na mleku 300 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g - ok. dwie kromki
Chleb Graham 30 g - 1 kromka
Masło extra 82% 15 g
Wędlina śniadaniowa drobiowa, parzona 55 g
Pomidor 70 g - ok. 4 plastry
Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml
Drugie śniadanie: jabłko
Obiad:
Brokułowa z ryżem 400 ml
Ziemniaki 250 g
Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g
Surówka z marchwi 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* 250 ml
Podwieczorek: Podpłomyki 20 g
Kolacja:
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g
Masło extra 82% 15 g
Pasta z makreli wędzonej z warzywami 80 g
Sałata zielona 20 g - ok. 2 liście
Dzienny koszt wyżywienia jednego pacjenta wynosi: 30,78 zł