Takie warzywa liściaste powinniśmy jeść jesienią. Inaczej tracimy odporność
Rukola
Jedna z bardziej aromatycznych sałat. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg, już starożytni Rzymianie uważali rukolę za afrodyzjak. Możliwe, że właśnie przez jej orzeźwiający, pobudzający smak, orzechowy i delikatnie pikantny. Uwielbiana przez miłośników kuchni śródziemnomorskiej, coraz częściej gości również w polskich kuchniach. Rukola wspomaga proces trawienia, dzięki czemu posiłek podany w jej asyście nie będzie nam długo zalegać na żołądku. Za jej charakterystyczny smak odpowiadają aminokwasy siarkowe, które działają na organizm oczyszczająco oraz antywirusowo.
W sałatkach świetnie komponuje się z mocnymi w smaku serami (np. kozim lub pleśniowym) i orzechami. Odważniejszym połączeniem będą na przykład truskawki lub cytrusy, które swoją słodyczą świetnie skontrastują gorzkawy smak rukoli. W kuchni włoskiej świeżą rukolę znajdziemy na pizzy w towarzystwie parmezanu i pomidorków koktajlowych, a także w formie pesto jako alternatywę dla bazylii.