MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Cykoria...
fot. Pixabay.com

Takie warzywa liściaste powinniśmy jeść jesienią. Inaczej tracimy odporność

Cykoria

Specyficzny gorzkawy smak cykorii sprawia, że często podchodzimy zbyt ostrożnie do tego warzywa. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ w jej jędrnych i chrupiących listkach znajdują się pokłady składników odżywczych, a jej smak można ciekawie komponować według własnego upodobania. Cykoria wspiera pracę układu trawiennego pobudzając wątrobę do zwiększonej produkcji żółci, a także wspomaga pracę jelit. Spożywanie cykorii poleca się kobietom karmiącym, ponieważ zawarte w niej składniki zwiększają produkcję mleka. Po cykorię powinny sięgać także osoby z cukrzycą, ponieważ skutecznie reguluje poziom cukru we krwi.

Najlepsza jest na surowo - chrupiąca i soczysta w zestawieniu z serami orzechami, ale także z gruszką czy jabłkiem. Jej liście mogą zastąpić miseczki, w których zaserwujemy wytrawną przystawkę. Cykorię podobnie jak sałatę rzymską można piec lub smażyć.

Zobacz również

Przewietrz się na Olimpijskim – sportowy festyn AWF po raz kolejny zagościł na Polach

Przewietrz się na Olimpijskim – sportowy festyn AWF po raz kolejny zagościł na Polach

Bieg Skawiński 2024. Tłum biegaczy, rolkarzy i miłośników nordic walkingu

Bieg Skawiński 2024. Tłum biegaczy, rolkarzy i miłośników nordic walkingu

Polecamy

W Balicach powstała nowa baza amerykańskich sił specjalnych

W Balicach powstała nowa baza amerykańskich sił specjalnych

Klęska juniorów młodszych Wisły w derbach z Cracovią

Klęska juniorów młodszych Wisły w derbach z Cracovią

Budynki przy al. Mickiewicza oficjalnie własnością Uniwersytetu Rolniczego

Budynki przy al. Mickiewicza oficjalnie własnością Uniwersytetu Rolniczego