MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
I mahonia, i ostrokrzew kolczasty to bardzo ładne krzewy,...
fot. Skorchanov (pixabay.com, Sipa (pixabay.com)

Te rośliny mylimy najczęściej. Uważaj, bo niektóre pomyłki mogą mieć tragiczne skutki! Zobacz, na co zwrócić uwagę

Mahonia i ostrokrzew kolczasty

I mahonia, i ostrokrzew kolczasty to bardzo ładne krzewy, które mają bardzo podobne liście. Jednak mahonia jest nieszkodliwa, a jej owoce są nawet jadalne (uwaga: muszą być pozbawione pestek!), natomiast owoce i pozostałe części ostrokrzewu są toksyczne i powodują zatrucia (choć kiedyś wykorzystywano je w ziołolecznictwie).

Jak odróżnić mahonię i ostrokrzew? Obydwa krzewy mają ciemnozielone liście o błyszczącej powierzchni, które nie opadają na zimę. Ich brzegi są ząbkowane i mają niewielkie kolce. Jednak liście mahonii są złożone z kilku mniejszych listków, natomiast ostrokrzewu – wyrastają pojedynczo. Kwiaty mahonii są intensywnie żółte i zebrane w spore kwiatostany. Kwiaty ostrokrzewu – białe i niepozorne.

Dojrzałe owoce mahonii są granatowe, z szarawym nalotem (jak u borówek), natomiast owoce ostrokrzewu kolczastego – czerwone (uwaga: są gatunki ostrokrzewów o ciemnych owocach, np. Ilex crenata, ale ma inne liście).

Zobacz również

Nie żyje Krzysztof Różański, były komendant policji w Sępólnie i działacz w Koronowie

Nie żyje Krzysztof Różański, były komendant policji w Sępólnie i działacz w Koronowie

Koncert słowno-muzyczny o kardynale Wyszyńskim we wtorek w Radomiu

Koncert słowno-muzyczny o kardynale Wyszyńskim we wtorek w Radomiu

Polecamy

Długi weekend Bożego Ciała. Zakopane szykuje się na turystów. Czy będą tłumy?

Długi weekend Bożego Ciała. Zakopane szykuje się na turystów. Czy będą tłumy?

Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej

Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa