FLESZ - Polacy za biedni by jeść eko
Tym samym modlitwa o chlebie naszym powszednim są jak najbardziej prawdziwe. Od dwunastu tysięcy lat! Pierwszy chleb w niczym nie przypominał chrupiącego bochenka, jaki każdego ranka przywożą do sklepu.
Cieniutki podpłomyk upieczony na rozgrzanym w ognisku kamieniu. Oblepiony popiołem, zgrzytający w zębach. Jestem więcej niż pewien, iż współczesnym stanąłby w gardle. Pełen plew, bez smaku, gdyż upieczony wedle najprostszej receptury. Rozgniecione kamieniami ziarna mieszano z odrobiną wody. Podpłomyki z jęczmienia, prosa i gryki wciąż są jadane w Afryce i Azji.
Wynalezienie pulchnego chleba na zakwasie czy winiarskich drożdżach przypisuje się Rzymianom, choć dwa tysiące lat wcześniej wypiekali go Egipcjanie. Używali nasiona zbóż zawierających elastyczne białko glutenu. Ciasto poddane samorzutnej fermentacji zachowywało po wypieczeniu gąbczastą strukturę. Produkt finalny był nie tylko smaczniejszy od podpłomyka, ale bardziej pożywny i łatwiej strawny. Pod piramidami wymyślono też pierwsze piece.
Tamtejsi piekarze produkowali przynajmniej pół setki gatunków chleba, w tym wersje dla smakoszy. Z dodatkiem ziaren maku czy sezamu. Jednak zanim pojawił się chleb, ktoś musiał zebrać pierwsze plony. To już następna historia.
- Kolejny potwór wyciągnięty z Wisły! Ta ryba przeraża
- Oto najdziwniejsze nazwy polskich wsi. W niektóre aż trudno uwierzyć
- Co oni wyprawiają! Oto Najlepsze MEMY o kierowcach! Zobaczcie
- TOP 15 ginekologów w Krakowie wg ZnanyLekarz.pl [LISTA]
- Kraków. W końcu rozpocznie się przebudowa al. 29 Listopada! Tak będzie wyglądać
- Atrakcyjne mieszkanie na wynajem. Tak internauci kpią z ogłoszeń [MEMY]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?