Tradycyjne i sprawdzone przepisy na dania wigilijne od znanych polskich restauratorek. Te dania powinny znaleźć się na każdym stole 26.12.22
Zupa grzybowa
Składniki
40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
2 pory (biała część)
1 średniej wielkości serler
3 marchewki
1/4 niedużej kapusty
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 łyżki masła
1,5 l bulionu warzywnego
pieprz, sól
świeży koperek do dekoracji
szklanka słodkiej śmietanki
Przygotowanie
Grzyby namocz przez noc w niedużej ilości wody. Zachowaj wodę, w której się moczyły. Grzyby pokrój w cienkie paski. Zachowaj kilka grzybów w całości do dekoracji.
Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki a cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na rozgrzanym maśle w dużym garnku. Kiedy cebula i por zmiękną, dodaj do nich starte warzywa. Podsmażaj je kolejnych 5 minut, a gdy zmiękną, dodaj do nich grzyby. Całość zalej bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Gotuj na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i zabiel śmietaną. Podawaj z odłożonymi grzybami, grzankami na maśle oraz odrobiną koperku.
Przepis: Magda Gessler