MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Marek Zakrzewski

Tradycyjne i sprawdzone przepisy na dania wigilijne od znanych polskich restauratorek. Te dania powinny znaleźć się na każdym stole 26.12.22

Zupa grzybowa

Składniki

40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
2 pory (biała część)
1 średniej wielkości serler
3 marchewki
1/4 niedużej kapusty
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 łyżki masła
1,5 l bulionu warzywnego
pieprz, sól
świeży koperek do dekoracji
szklanka słodkiej śmietanki

Przygotowanie

Grzyby namocz przez noc w niedużej ilości wody. Zachowaj wodę, w której się moczyły. Grzyby pokrój w cienkie paski. Zachowaj kilka grzybów w całości do dekoracji.

Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki a cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na rozgrzanym maśle w dużym garnku. Kiedy cebula i por zmiękną, dodaj do nich starte warzywa. Podsmażaj je kolejnych 5 minut, a gdy zmiękną, dodaj do nich grzyby. Całość zalej bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Gotuj na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj zupę na gładki krem i zabiel śmietaną. Podawaj z odłożonymi grzybami, grzankami na maśle oraz odrobiną koperku.

Przepis: Magda Gessler

Zobacz również

26 kolejka okręgówki. W Sławnie już 3 bramki. Inne wyniki

26 kolejka okręgówki. W Sławnie już 3 bramki. Inne wyniki

Franciszkanie wybrali nowych gwardianów klasztorów na Podkarpaciu [ZDJĘCIA]

Franciszkanie wybrali nowych gwardianów klasztorów na Podkarpaciu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Nocny wypadek na Powstańców Śląskich w Krakowie

Nocny wypadek na Powstańców Śląskich w Krakowie

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego