Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na barszcz...
fot. Pixabay

Tradycyjne i sprawdzone przepisy na dania wigilijne od znanych polskich restauratorek. Te dania powinny znaleźć się na każdym stole 26.12.22

Barszcz z uszkami

Składniki na barszcz
5 l wody
4 korzenie pietruszki
6 marchewek
1 seler
1por
2 cebule
4 kg buraków
20 g suszonych grzybów
150 ml wody do namoczenia grzybów
2 l przygotowanego wcześniej zakwasu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
0.5 cytryny (sok z połówki cytryny)
2 ząbki czosnku
1duża szczypta majeranku
1 łyżka masła
sól, pieprz

Składniki na uszka
600 g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)

Składniki na farsz
120 g suszonych prawdziwków
500 ml wody
1 cebula
1 łyżka masła
miąższ z jednej bułki kajzerki
sól, pieprz

Przepis na barszcz
Grzyby umieść w niewielkim rondelku i zalej ciepłą wodą (około 150 ml), po 30 minutach rondelek umieść nad ogniem i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie grzyby posiekaj, wodę zachowaj.

Dwie cebule obierz, drobno posiekaj i przysmaż na maśle.
Warzywa (buraki, marchew, seler, pietruszka, por) obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (możesz się też wspomóc robotem kuchennym ze specjalną nakładką).

Warzywa umieść w dużym garnku, dodaj przysmażoną cebulę, wodę, liście laurowe, ziele angielskie.

Barszcz zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie przelej barszcz przez sito, tak aby pozbyć się wszystkich warzyw (możesz tez wyłowić warzywa łyżką cedzakową).

Do barszczu dodaj zakwas, grzyby i wodę spod grzybów, rozgnieciony czosnek, cukier, sok z cytryny, majeranek.
Barszcz ponownie zagotuj, pozbądź się czosnku, dopraw solą i pieprzem, podawaj z uszkami.

Przepis na uszka (około 120 sztuk)

Grzyby zalej ciepłą wodą, odstaw na 2 – 3 godziny.

Po tym czasie grzyby z wodą przelej do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 45 minut (aż grzyby będą miękkie).

Cebulę obierz, posiekaj i przysmaż na maśle, przełóż do miski.
Grzyby odcedź (wodę zachowaj) i drobniutko pokrój, umieść w misce.

Miąższ kajzerki namocz w wodzie po grzybach, dodaj do grzybów.
Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Teraz czas na ciasto: mąkę umieść na stolnicy, powoli dodawaj ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie i elastyczne, powinno być dość miękkie.

Ciasto umieść na talerzyku i przykryj miską, powinno odpoczywać około 30 minut.

Po tym czasie odkrój kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkuj, w cieście wycinaj małe kółka.

Na środku każdego kółka nakładaj małą porcję grzybowego ciasta, zlep brzegi, a następnie zlep końce.

Uszka wrzucaj (partiami, nie wszystkie na raz) na wrzątek i gotuj 1 – 2 minuty.

Uszka możesz zjeść od razu, zamrozić lub przechowywać 3 – 4 dni w lodówce.

Przepis: Anna Starmach

Zobacz również

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z GKS Tychy. To najlepsze spotkanie w tym sezonie

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z GKS Tychy. To najlepsze spotkanie w tym sezonie

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Polecamy

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie! Zacięty finał z Aryną Sabalenką!

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie! Zacięty finał z Aryną Sabalenką!