MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Katarzyna Jaworek

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć kilka godzin we wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz również

IMGW ostrzega przed burzami w prawie całym kraju

IMGW ostrzega przed burzami w prawie całym kraju

Dziś w Tarnowskich Górach obiadu gotować nie trzeba! Śląskie Smaki czekają na rynku

Dziś w Tarnowskich Górach obiadu gotować nie trzeba! Śląskie Smaki czekają na rynku

Polecamy

Zderzenie kilku samochodów pod Krakowem. Zablokowany jeden pas ruchu

Zderzenie kilku samochodów pod Krakowem. Zablokowany jeden pas ruchu

Wieczysta miała problemy, ale punktowała z chirurgiczną precyzją. Peszko zadowolony

Wieczysta miała problemy, ale punktowała z chirurgiczną precyzją. Peszko zadowolony

Milion pasażerów w ciągu miesiąca na lotnisku w Balicach. Po raz pierwszy w historii

Milion pasażerów w ciągu miesiąca na lotnisku w Balicach. Po raz pierwszy w historii