W sosie własnym

Redakcja

   Berlińska restauracja, w której stołują się posłowie Bundestagu, wycofa ze swego jadłospisu wszystkie dania zagraniczne, by zastąpić je wytworami rodzimej kuchni i niemieckimi trunkami - donosi "Der Spiegel". Od 1 maja w menu restauracji Kaefer Berlin, znajdującej się pod szklaną kopułą budynku Bundestagu, w samym centrum niemieckiej stolicy, zagości między innymi homar z Helgoland, królik z Beelitz i bałtycki okoń. Zamiast włoskiego prosecco i grappy, parlamentarzyści i ich goście będą popijać miejscowe musujące wino i niemiecką okowitę. Inicjatywa wyszła od kierownictwa lokalu. - Mamy wielu klientów zagranicznych. Po co serwować Francuzom prowansalską zupę rybną, która i tak będzie u nas mniej smaczna niż u nich? - tłumaczy szef restauracji Veit-Georg Reisberger. Koniak, whisky, szampan, coca-cola będą nielicznymi wyjątkami. AFP

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie