W sosie własnym

Redakcja
Udostępnij:

   Berlińska restauracja, w której stołują się posłowie Bundestagu, wycofa ze swego jadłospisu wszystkie dania zagraniczne, by zastąpić je wytworami rodzimej kuchni i niemieckimi trunkami - donosi "Der Spiegel". Od 1 maja w menu restauracji Kaefer Berlin, znajdującej się pod szklaną kopułą budynku Bundestagu, w samym centrum niemieckiej stolicy, zagości między innymi homar z Helgoland, królik z Beelitz i bałtycki okoń. Zamiast włoskiego prosecco i grappy, parlamentarzyści i ich goście będą popijać miejscowe musujące wino i niemiecką okowitę. Inicjatywa wyszła od kierownictwa lokalu. - Mamy wielu klientów zagranicznych. Po co serwować Francuzom prowansalską zupę rybną, która i tak będzie u nas mniej smaczna niż u nich? - tłumaczy szef restauracji Veit-Georg Reisberger. Koniak, whisky, szampan, coca-cola będą nielicznymi wyjątkami. AFP

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie