reklama

Wielkanoc w Czechach. Wysmagają dziewczęta i kobiety

Marek DługopolskiZaktualizowano 
Czechy. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć biszkoptowych baranków w polewie czekoladowej i pięknie zdobionych pierniczków

Czas… rózg – tak można nazwać Wielkanocny Poniedziałek na Morawach. – Każda fajna dziewczyna powinna zostać wysmagana. To znaczy, że się podoba – „puszcza” oko Ivana. Olga nie protestuje: - Czego nie robi się dla zdrowia i urody. Chłostanie zapewnia też radość życia i wigor, i to na cały rok – śmieje się radośnie.

Nie takie zwykłe rózgi

Nie są to jednak zwyczajne rózgi. – Wierzbowe witki muszą być świeże, elegancko splecione. Nie może też zabraknąć starannie związanej kokardy, a także kolorowych wstążek z bibuły. Smagać trzeba delikatnie, i tylko po łydkach – objaśniają w skansenie w Rožnovie pod Radhoštěm. Tradycyjna pomlaska - czyli smaganie - to jeden z najpopularniejszych zwyczajów wielkanocnych na Morawach.

Od czwartku do soboty w wielu czeskich wioskach słychać też głuchy łoskot. – To dźwięk drewnianych kołatek. Chłopcy chodzą z nimi od domu do domu – przypomina Ivana Bilkova z CzechTourism. W ten sposób zwołują wiernych do kościoła. A co stało się z dzwonami? Te milczą. Na te trzy dni „odleciały do Rzymu” (Wielki Czwartek w Czechach to Zielony Czwartek, a Wielka Sobota zwana jest Białą Sobotą).

Te i inne zwyczaje wielkanocne można będzie poznać także w Rožnovie pod Radhoštěm, najstarszym i największym skansenie Europy Środkowej. Jego gospodarza - między 15 a 17 kwietnia – zapraszają również na naukę trudnej sztuki zdobienia świątecznych pierniczków oraz malowania tradycyjnych pisanek.

Pyszny mazanec

- 2 łyżki rumu, 60 gramów drożdży, opakowanie cukru waniliowego, kilogram mąki krupczatki, 200 gramów masła, 100 gramów rodzynek, pół łyżeczki soli, 4 żółtka, 200 gramów cukru kryształu, 1 łyżeczka skórek z cytryny, a także 400 ml letniego mleka – te składniki wystarczą na stworzenie dwóch solidnych bochenków tradycyjnego ciasta wielkanocnego, zwanego tu mazancem.

Jak go przygotować? – Bardzo prosto. Z drożdży, części mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotujemy zaczyn. Gdy już będzie gotowy, pozostawimy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pozostałą mąkę, cukier, sól, rodzynki, skórkę z cytryny i cukier waniliowy wymieszamy, następnie dodamy żółtka, resztę mleka, rum, roztopione masło i zaczyn. Wyrobimy gładkie ciasto. Pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Ciasto podzielimy na dwie części, uformujemy bochenki, umieścimy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjemy ścierką i pozostawimy jeszcze na 15 minut. Następnie natrzemy oba bochenki roztrzepanym jajkiem, posypiemy migdałami i włożymy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 200°C. Następnie zmniejszymy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut. Po wystudzeniu trzeba go jeszcze nieco upiększyć, posypując cukrem pudrem. Oto i cała sztuka - zapewnia Anna Gruszczyńska z CzechTourism. - Podaje się go pokrojone na kromki, posmarowane masłem, dżemem lub miodem. Jest pyszne – kusi.

Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć biszkoptowych baranków w polewie czekoladowej, pięknie zdobionych pierniczków. Są też judasze, czyli drożdżowe bułeczki natarte miodem, a także boże łaski – słodkie ciasteczka posypane cukrem pudrem.

Wielkanoc w Czechach jest słodka, a Rožnov pod Radhoštěm nie tak daleko.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Mariusz Szczygieł o Czechach: Jedzenie polskie i produkty polskie mają tam bardzo złą sławę

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3