Witaminy z grupy B, witamina C (np. pół szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle co 6 szklanek soku pomarańczowego), witaminy D, E, K, PP oraz żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, mieddź, lit, selen.
W kiełkach znajdziemy też beta-karoten, wartościowe białka, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik. Świeże kiełki można kupić, ale też można wyhodować je samemu.
Niestety, nie wszystkie nasiona warzyw nadają się do kiełkowania, gdyż w niektórych podczas tego procesu wytwarzają się toksyczne substancje. Bez obawy możemy hodować kiełki m.in.: kapusty, migdałów, fasoli złotej, fasoli mung, soi zielonej, gorczycy, chrzanu, pszenicy, słonecznika, rzodkiewki, rzeżuchy, grochu, siemienia lnianego, soczewicy, brokułów, ciecierzycy i lucerny.
Najlepiej zaopatrywać się w nasiona w sklepach z naturalną żywnością – będziemy mieć pewność, że nie zostały zaprawione nawozami sztucznymi czy środkami ochrony roślin. Do ich kiełkowania najwygodniejsza będzie specjalna trzypoziomowa kiełkownica, ale wystarczy też zwykły płaski talerz lub słoik.
Choć wszystkie są źródłem cennych składników, kiełki poszczególnych roślin różnią się nie tylko smakiem, ale także właściwościami. Przykładowo, kiełki soi, o nieco orzechowym smaku, obniżają ciśnienie, zapobiegają zakrzepom, łagodzą także – podobnie jak sama soja – objawy klimakterium. Z kolei kiełki lucerny m.in. wzmacniają mięśnie, łagodzą dolegliwości reumatyczne, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
Kiełki owsa regulują gospodarkę hormonalną organizmu; rzeżuchy – obniżają poziom cukru we krwi, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, łagodzą bóle stawów, a kiełki brokułów mają silne właściwości antyoksydacyjne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?